Рослини для городу, які допоможуть в боротьбі з медведкою

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Медведка пошкоджує багато городних рослин, в тому числі картоплю, огірки, моркву, буряк. Від ненажерливого шкідника страждають також квіти, чагарники і навіть дерева.

Про ефективні методи боротьби з Медведкою розповів науковий співробітник НДЛ молекулярної генетики та біотехнології БГУ і експерт YouTube-каналу Procvetok Іван Російських, пише Медіа-Полісся.

«Захистити овочеві рослини від медведки допомагає люпин багатолистий. У нього безліч сортів - гібриди Рассела порадують око будь-якого садівника-любителя. Коріння цього виду токсичне для капустянки. Однак просто оточити грядки кущиками люпину недостатньо - треба подбати, щоб на ділянці не було інших бур'янів. Тоді медведка точно поласує соковитим корінням люпину - і загине »- говорить експерт.

Позбавить від капустянки також галінсога, або «американка». Дачники ненавидять цей бур'ян, бо вивести його надзвичайно важко. При дозріванні квітки дають величезну кількість насіння, які протягом тривалого часу зберігаються в грунті. Однак агресивному бур'яну знайшлося корисне застосування. Давно помічено, що капустянка уникає грядок, на яких поруч з культурними рослинами - томатами, перцями і іншими - виростає галінсога. Її коріння і зелень відлякують медведку. Звести нанівець шкідливість Галінсога не так вже й складно. Необхідно не допускати її цвітіння, періодично прищипуючи або підстригаючи.

Галінсога - бур'ян переважно другої половини літа, а капустянка починає докучати городникам з квітня-травня. Щоб наступної весни бути у всеозброєнні, Галінсогу можна заготовити. Рослини з корінням збирають в невеликі пучки і, підвісивши, висушують далеко від сонця. Під снопики обов'язково стелять газету або целофанову плівку, оскільки насіння Галінсога мають властивість дозаривають, а значить, їх легко рознести з взуттям по ділянці.

По весні, коли капустянка активізується, висушену Галінсогу заварюють і проливають грядки при посадці томатів, перцю, баклажанів, огірків, моркви. А при виявленні нір капустянки настій з додаванням господарського мила щедро заливають всередину.

Читайте також