Руйнівні шквали: що за стихія «тероризувала» Рівненщину і чого чекати далі

У п’ятницю, 25 червня, значна частина жителів Рівненщини провели вечір без світла. За кілька годин шквальний вітер з рясною зливою буквально пронісся територією області з півдня на північ, наробивши чимало лиха.

Начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології Богдан Масовець провів екскурс у метеорологічну хронологію того дня.

– 25 червня Рівненщина перебувала під впливом тропічної фронтальної системи. Температура повітря на висоті 1500м становила аномальні 22 градуси тепла, що не характерно для помірних широт. Фронтальна система була малорухомою, проходила на фоні поля підвищеного тиску і зміщувалася вздовж ведучого потоку на північний схід  зі швидкістю 20-25 км/год. В першій половині дня небо було захмареним, спостерігався невеликий короткочасний дощ, температура повітря становила 22-26 градусів тепла. З другої половини дня хмари більш розсіялися і повітря прогрілося до 32,3 градусів і було зафіксовано перевищення на 1,4 градуси історичного максимуму 30,9 градусів 1951 року. За даними метеорологічних локаторів в другій половині дня утворилися потужні купчасто-дощові хмари з верхньою межею 13 км, що не є рідкістю для наших широт. При проходженні лінії фронту через Рівненщину спостерігалися грози, значні короткочасні дощі (кількістю 15-38 мм за 12 годин), шквалисте посилення вітру 15-24 м/с, ­– розповів очільник обласного гідрометцентру.

Найбільшої сили порив вітру зафіксували того дня на метеостанції у Рівному – 24 м/cек, у Дубні – 18 м/с, Сарнах – 17 м/с. До слова, стихійним гідрометеорологічним явищем вважається вітер зі швидкістю 25 м/с і більше незалежно від тривалості. (ІІ рівень небезпечності, помаранчевий). 

У Рівному від початку цього століття фіксували сильніші пориви вітру, однак у холодну пору року. До прикладу, 11 березня 2019 року на метеостанції в обласному центрі зафіксували вітер силою 25-27 м/с, 13 грудня 2015 року – 25 м/с, 27 січня 2008 року – 26 м/с, 19 січня 2007 року – 25 м/с.

Богдан Масовець зауважив, що у п’ятницю на Рівненщині спостерігалися не смерчі, а шквали. Зокрема, посилення вітру не було локальним, як при смерчах, а зачепило майже всю область. У гідрометцентрі також додали, що це не було продовженням буревію, від якого попередньо постраждала Чехія.

– Рівненщина 25 червня перебувала під впливом іншої фронтальної системи. До речі, максимальні температурні показники у Чехії були набагато нижчі і становили 20-26 градусів тепла. Прогнозування смерчів залишається досить проблематичним. Смерчі утворюються миттєво і майже не фіксуються жодною метеостанцією, про деякі їх характеристики судять за результатами візуальних спостережень та руйнувань. За багаторічними даними смерчі на Рівненщині трапляються приблизно один раз на 20 років, – зазначили у Рівненському гідрометцентрі.

У найближчі дні на Рівненщині знову «гулятимуть» атмосферні фронти. 30 червня та 1 липня очікується максимальна температура повітря 25-30 градусів тепла. За прогнозом обласного центру з гідрометеорології, завтра в другій половині дня в зоні атмосферного фронту, який пересувається до нас із Західної Європи, очікуються короткочасні дощі, грози, місцями град. Під час грози місцями шквалисте посилення вітру до 15-20м/с. Температура повітря  починаючи з 2 липня і до кінця тижня  знизиться поступово до 20-25 градусів тепла.

Читайте також