«Рветься там, де тонко», - голова облради про бюджет Рівненщини

Сьогодні, 22 грудня, на пленарному засіданні позачергової п’ятнадцятої сесії Рівненської обласної ради депутати підтримали бюджет області на 2018 рік. Відтак, на реформування та розвиток сільської медицини вперше виділили субвенцію з Державного бюджету у сумі 186,4 мільйона гривень.

До 30 мільйонів гривень (майже у півтора рази порівняно з 2017-м) збільшено на 2018 рік субвенцію на відшкодування придбання ліків людям, що страждають на астму, серцево-судинні захворювання та захворювання шлунково-кишкового тракту.

На зарплату медпрацівникам передбачено 8,5 млн гривень. У цьому році на Рівненщину з Держбюджету надійшло 38,3 млн гривень освітньої субвенції для капітальних видатків. За словами голови Рівненської обласної ради Миколи Драганчука, бюджет Рівненщини на 2018 рік становить 8,2 млрд. гривень. Обсяг збільшився, зважаючи на те, що на 2017 рік було закладено менше 7 млрд. гривень.

«Варто відмітити позитивну обставину, а саме те, що обласний бюджет виріс. Тобто, у нас є моменти, щоб десь і порадіти. Сьогодні обласна рада затвердила обласний бюджет в межах 8,2 млрд гривень. Щоправда, з них власних доходів тільки 602 млн. Досить-таки малий відсоток власних доходів, але це не значить про те, що область на стільки менше заробляє (трішки менше 10%). Область заробляє значно більше коштів, але ті депутатські збори, які сьогодні відраховані в Київ, вони потім повертаються нам субвенціями, тому в цій ситуації можна трошечки і подискутувати», - резюмував Микола Драганчук.

Бюджет області зріс, але також зросли і мінімальні заробітні плати, і вартість комунальних послуг. Микола Драганчук зазначив:

«Ріст є, це відчувається. Але врахуйте ту ситуацію, що тільки по захищених статтях (заробітна плата, яка має зрости в цьому році, воно сюди закладено). То особливо той ріст він і не буде так відчуватися. Але ріст є, і є рух вперед».

Крім того, він розповів, що практично щомісяця у області є перевиконання бюджету. Його сума може становити до 10 млн. гривень.

«Перевиконання бюджету є практично щомісяця. Якщо перевиконання бюджету більше 105 %, то,відповідно, ми ці кошти розподіляємо на найнеобхідніші потреби області. Ви знаєте, у нас тонко там, де рветься, а рветься у нас майже скрізь. Тому, де можемо залатати ті дірки, то ми їх підлатуємо саме завдяки тому, що бюджет області перевиконується. Є перевиконання, коли 10 млн в місяць, є перевиконання, коли менше. Кожен місяць по-різному», - розповів пан Драганчук.

Нагадаємо, що усі видатки та надходження ще будуть коригуватися у зв’язку з економічною ситуацією у країні.

Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також