"Санаторій зачинений": що відомо про суди за "Червону Калину" із компанією російського бізнесмена

Вже близько року тривають суди щодо відомого санаторію на Рівненщині "Червона Калина", який був перлиною області та сфери оздоровлення України. Наразі роботу санаторію зупинено до 1 березня. Відвідувачі можуть лише зняти номер та харчуватися у місцевому ресторані, а оздоровчі послуги не надаються. Це повідомила журналістам "Рівне Медіа" по телефону співробітниця санаторію та зазначила, що оренда двомісного номера наразі коштуватиме 1000 грн за добу.

Наразі відомо, що Світлана Сива, близька родичка засновника здравниці Миколи Сивого, подала до суду щодо незаконного продажу майже 90% акцій санаторію компанії "Ареджи Ю". Наразі суд задовольнив позов, після чого відповідачем було подано апеляцію.

Андрій Мосійчук, юрист, який займається із Світланою Сивою корпоративними правами зазначає, що Світлана Сива стала учасником даного санаторію (товариства), отримавши частку від свого сина Ярослава Сивого, який був убитий.

"Саме коли Світлана Сива вступила у спадок, почалися незрозумілі речі з корпоративними правами. Перший лист, який прийшов Світлані Сивій від керівника санаторію Леоніда Рибачка був про те, що відбудуться збори, на яких буде змінюватися статут підприємства. Після того, як отримали це повідомлення, Світлана Сива підготувала листа з проханням не проводити збори", - зазначає Андрій Мосійчук.

Втім, за словами юриста, лист пані Світлани було проігноровано і збори все ж відбулися. На самих зборах було змінено статут товариства та внесено важливий аспект - тепер для продажу частки не потрібно було дозволу інших учасників. Раніше, якщо учасник хотів продати свою частку, то він мав запропонувати спочатку її іншим учасникам. Лише якщо вони відмовляться - продавати третім особам.

Юрист наголошує, що наразі суд визнав цей статут недійсним, однак рішення не набрало законної сили. 

"На загальних зборах, як проводились 28 листопада 2022 року був присутній один Рибачок, який сам собі зачитав редакцію статуту, як записано в протоколі, і сам її прийняв", - каже пан Мосійчук та вказує, що це було підгрунтям для подальшого входу компанії "Ареджи Ю", якою володіє росіянин Ярослав Ждань, до числа учасників.

Юрист пояснює, яким чином керівнику санаторію вдалося долучити до переліку учасників товариства компанію "Ареджи Ю":

"Рибачок одноосібно прийняв рішення надати дозвіл "Ареджи Ю" внести півтори тисячі гривень до статутного капіталу, чим формалізував їх як третю особу, яка вносить інвестиції. Внаслідок цього було проведено збори 13 грудня 2022 року, на яких Рибачок одноосібно прийняв рішення, що "Ареджи Ю" внесло інвестицію і стало учасником товариства. На засідання відбувся перерозподіл часток, а, згідно законодавства, це має відбуватися лише при присутності всіх учасників. На цьому етапі все дійшло до суду".

Ще один важливий момент цієї історії - вивід коштів на окуповану територію України. Наразі триває розслідування щодо виведення коштів та здійснення санаторієм платежів фірмі, зареєстрованій на окупованій території. 

"Загалом планувалося прогнати від 12 до 15 млн грн, щоб загнати санаторій "Червона Калина" у борги. Також планувалося перевезти все майно, яке є, на іншу компанію, щоб санаторію не залишилося нічого, що було набуте за весь час", - зазначає ексопераційний директор санаторію «Червона калина» Андрій Войцеховський. За його словами, схему вчасно вдалося зупинити і вивести вдалося лише частину коштів.

За твердженням Войцеховського, наразі керує санаторієм Олена Попова і за її вказівкою із території почали вивозити все майно. 

"За весь цей період, особливо за останні два місяці, коли з'явилось рішення суду першої інстанції, вивозили все. Останньою крапкою, яка сталась на сьогоднійшній день - санаторій зачинений. Під офіційним предлогом технічної причини. Він не працює, окремо лише здаються котеджі. На скільки мені відомо, за весь час існування санаторію жодного дня він не був зупинений до цього часу", - каже Войцеховський.

За його словами, санаторій має борги, адже не сплачуються кошти за оренду, комунальні послуги, постачальникам та інше. Крім того, частина працівників перебувають у відпустці за власний рахунок.

"У пресі озвучували інформацію, що Світлана Сива хоче забрати собі санаторій і побудувати там котеджне містечко. Я наголошую, що водойма, яка там знаходиться, земля, нерухомість - це є власністю держави, а не підприємства. А підприємство його використовує лише на правах оренди", - зауважує адвокат Андрій Мосійчук.

Юрист наголошує, що не виключений сценарій, коли Фонд державного майна розірве договір оренди через невиконання санаторієм умов і територія та нерухомість повернеться у користування держави.

На сайті "Червоної Калини" розміщено публікацію, у якій коментують дану ситуацію з точки зору керівництва підприємства. Зокрема, зазначають, що "господарський суд Рівненської області бере участь у рейдерському захопленні санаторію "Червона Калина" та коштів іноземного інвестора".

"Господарський суд Рівненської області 7 листопада, ймовірніше за все, діючи під тиском (замовленням)….. ухвалив незаконне рішення про визнання недійсною зміну учасників санаторію «Червона Калина», керуючися Законом України «Про Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який у цьому випадку не міг застосовуватися, - зазначають на сайті санаторію та додають. - Рішення Господарського суду Рівненської області є незаконним, таким, що протирічить практиці господарських судів даної категорії справ, абсурдним по своїй суті та негайно оскаржуватиметься у вищестоячих інстанціях".

 

Читайте також