Сайт Рівненської облради може змінитися

Рівненська обласна рада відреагувала на пропозиції “Прозорих рад”

Коаліція інститутів громадянського суспільства “Прозорі ради” дослідила рівень реалізації інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень та надала пропозиції, які сприятимуть руху Рівненської обласної ради до високих стандартів прозорості та відкритості.

Було розроблено методологію, завдяки якій можна визначити рівень імплементації інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень. В рамках дослідження було проаналізовано 8 нормативно-правових актів Рівненської обласної ради, серед яких: Регламент Рівненської обласної ради, Положення про постійні комісії Рівненської обласної ради, Положення про президію обласної ради,  5 рішень обласної ради щодо внесення змін до Регламенту обласної ради (від 11.03.2016, 08.09.2016, 06.09.2017, 01.12.2017, 16.03.2018).

Рівень імплементації Рівненською обласною радою інструментів громадського контролю та участі громадян у процесі прийняття рішень, з урахуванням придатності їх для використання громадянами за висновками аналітиків, становить 68%, що є найвищим показником, серед органів місцевого самоврядування Рівненщини.

 Дослідження представників громадськості містить і пропозиції  для органу місцевого самоврядування, які, на їхню думку, дадуть можливість Рівненській обласній раді рухатися до прозорості та відкритості ще впевненіше. Серед них:

  • створити розділ на сайті, де можна ознайомитися з архівом зареєстрованих петицій та підтримати петиції (на сьогоднішній день зареєстрований користувач в розділі «Петиції» бачить лише активну кнопку «подати петицію», кнопка «підтримати петицію» відсутня);
  • запровадити технічну можливість автоматичної фіксації дати оприлюднення проектів рішень ради, протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій, рішень ради.

Результати дослідження та відповідні висновки були надіслані радам, а 19 березня їх обговорили на круглому столі, в якому взяли участь взяли участь представники Рівненської обласної ради: голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради Алла Черній та керуючий справами виконавчого апарату-керівник секретаріату облради Богдан Сологуб. 

За словами останнього, співпраця Коаліції “Прозорі ради” та Рівненської обласної ради відбувається не вперше. Богдан Сологуб зазначив, що апарат ради виконує свою діяльність, в тому числі, через інформаційно-просвітницьку роботу з депутатами, а Рівненська обласна рада завжди прагне запозичувати інновації.

У розпорядженні Коаліції “Прозорі ради” наявна відповідь Рівненської обласної ради, щодо реагування на отримані пропозиції. Апаратом ради вже надіслано для депутатів інформацію щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, норми чинного законодавства щодо процесу звітування перед виборцями. У розділі “Керівництво” офіційного веб-сайту у вільному доступі знаходиться звіт голови за 2018 рік. При оновлені інтернет-ресурсу, яке відбудетьсязгодом, буде передбачена можливість автоматичної фіксації дати оприлюднення важливих документів цього органу самоврядування. На даний час, апарат Рівненської обласної ради вивчає можливість удосконалення механізму подання електронних петицій та вивчає досвід інших органів місцевого самоврядування у цьому питанні. У листі запевнили, що керівництво обласної ради, виконавчий апарат, постійні комісії і надалі працюватимуть над забезпеченням можливостей участі громадян у процесі прийняття рішень Рівненською обласною радою.

Рівень імплементації Рівненською обласною радою інструментів громадського контролю та участі громадян у процесі прийняття рішень, з урахуванням придатності їх для використання буде переглянуто у жовтні 2019 року за результатами проведення повторного аналізу Коаліцією «Прозорі ради». Коаліція взяла зобов’язання повідомити громадськість та ЗМІ Рівненської області про результати впровадження рекомендацій Рівненською обласною радою.

Довідково:Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Прес-служба ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС

Читайте також