Селищна рада на Рівненщині сплатила майже 3 млн грн за незаконну порубку лісу

Рокитнівська селищна рада сплатила майже 3 млн гривень за незаконну порубку лісу на її території. 

Про це повідомляють у Держекоінспекції Поліського округу. 

Нагадаємо, Північно-західний апеляційний господарський суд своїм рішенням зобов’язав Рокитнівську селищну раду Рівненської області сплатити 2 млн. 911 тис. грн. шкоди, нанесеної незаконною порубкою. 

Йдеться про застосування норм частини 2 статті 107 Лісового кодексу України щодо стягнення з органів самоврядування шкоди, заподіяної лісу, не наданому в користування, у разі невстановлення осіб, винних у заподіянні цієї шкоди.

«Ця справа стала прецедентом у судовій практиці України і стимулом до належного виконання делегованих повноважень органами місцевого самоврядування на території всієї України в частині здійснення контролю за використанням і охороною природних ресурсів, відтворенням лісів», - наголошує начальник ДЕІ Поліського округу Євгеній Медведовський.

Рокитнівська селищна рада вже виконала рішення і сплатила заподіяну довкіллю шкоду та усі судові витрати.

«Саме завдяки цьому преценденту напрацьовано базу, яка у подальшому стане основою для представлення Інспекцією спільно з органами прокуратури інтересів держави у справах, де фігурують ще більші суми збитків, стягнення нанесеної довкіллю шкоди до державного бюджету. І це дуже суттєва перемога на екологічному фронті у питанні збереженні лісів України», - зауважує начальник Екоінспекції Поліського округу.

Нагадаємо, факт незаконної порубки майже 1 тисячі дерев різних порід, саме лісу, який не надано в користування і який знаходився на землях запасу вказаного органу місцевого самоврядування, працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу було виявлено восени 2023 року на території Рокитнівської селищної ради Рівненської області.