Село із церквою 18 століття: як парафія у Хорові на Рівненщині перейшла до ПЦУ

На Рівненщині за три дні парафіяни 6 церков вирішили змінити підпорядкування з московського патріархату та український.

Про це інформує Суспільне.

Три храми в Острозькій громаді перейшли до ПЦУ. Серед них і церква у селі Хорів - кам'яна будівля датується 18 століттям. 

Дана церква побудована на честь святих Петра і Павла. Частина парфіян після початку війни захотіла перейти до ПЦУ - було скликано збори. 

 

"УПЦ московського патріархату розказує, що це є українська церква. Чому вони так розказують? Тому що в статуті парафій, яких в Україні нараховано більш як 12 тисяч, не написано, що вони є структурний підрозділ московського патріархату. Треба відкрити статут УПЦ в цілому України, там чітко написано, що це є самокерована частина Руської православної церкви", — пояснює голова зборів Володимир Шпичук.

Передувало зборам опитування селян, розповідає керівник новоствореної парафіяльної ради. І додає: місцевий священник на збори не прийшов, хоча його запрошували. Зміну канонічної підлеглості присутні підтримали одноголосно.

"Чого одноголосно? Бо противники ПЦУ не прийшли. Збори пройшли спокійно, наряд поліції дарма очікував. Завезли документи на реєстрацію, так що процес пішов. Коли Коваль (начальник обласної військової адміністрації,-ред.) дасть розпорядження, будемо чекати", — зазначає голова новоствореної парафіяльної ради Олександр Голік.

На збори прийшли 229 селян. Тих, хто категорично проти переходу — декілька десятків, додає Олександр Голік.

 

Читайте також