Що почитати рівнянам: топ-10 книг-лауреатів Букерівської премії

Букерівська премія - найпрестижніша літературна нагорода в світі англомовної прози.
Лауреати цієї премії - це гідні твори, які увійшли в золотий фонд англомовної та світової прози, а їх автори майже стали класиками сучасної літератури.

Отож, перелік книг, які тішитимуть Вас холодними осінніми вечорами:

"Коротка історія семи вбивств", Марлон Джеймс

Події роману охоплюють декілька десятиліть. Автор розповідає про небезпечний і нестабільний час в історії Ямайки та за її межами. Тут Вам і замах на вбивство «короля регі» Боба Марлі, і громадянська війна, і чвари між ямайськими гангстерами і бандитами – усе це драматичні події, які охопили невелику країну в кінці двадцятого століття. Масштабний твір ямайського письменника з яскравим сюжетом і неповторною мовою оповіді.

"Амстердам", Ієн Макьюен

Сюжет книги розгортається навколо двох персонажів - друзів Клайва і Вернона. Клайв - талановитий композитор, який працює над "Симфонією тисячоліття", а Вернон - головний редактор популярної газети. Вони успішні та амбітні, у них великі перспективи на майбутнє. Проте сама думка про те, що коли-небудь вони можуть оступитися, втратити усю свою славу і перетворитися на справжніх невдах - жахлива. Тому головні герої вирішуютьукласти незвичайну угоду - пакт про евтаназію: якщо у одного з них станеться помутніння розуму і він безнадійно захворіє, інший ручається убити товариша. До чого приведе такий договір?

"Список Шиндлера", Томас Кениллі

Несамовита історія порятунку тисячі євреїв німецьким промисловцем Оскаром Шиндлером під час найстрашнішої в історії людства війни. Неймовірний роман, грунтований на реальних подіях, не залишитьбайдужим нікого.

Лауреат Букерівської премії 1982 року.

"Вузька дорога на далеку північ", Річард Фленаган

Річард Флэнаган розповідає історію про важку долю поневолених солдатів, кинутих на будівництво Тайсько-бірманської залізниці. Трагічно відома Дорога смерті стала могилою для сотень тисяч людей, загиблих в страхітливих умовах далеко від дому. Проте це не просто розповідь про страшні часи. Це ще й історія любові, яка розгортається на тлі такого жаху. Роман про жорстокість війни, марнославство життя і неможливу любов. Лауреат Букеровской премії 2014 року.

"Англійський пацієнт", Майкл Ондатже

Книга "Англійський пацієнт" - найзнаменитіший бестселер канадського письменника Майкла Ондатже, що завоював славу на усіх континентах. Історія трагічної любові за часів Другої світової війни; неймовірний роман, в якому переплітаються долі чотирьох людей: колишнього злодія, індійського сапера, сестри милосердя і обгорілого безіменного льотчика, англійського пацієнта. Після усіх побачених кошмарів і смертей, після душевних і фізичних мук, пережитих під час війни, ці люди не втратили здатність любити. І саме любов допомогла їм набратися сил і жити далі.
Лауреат Букеровской премії 1992.

"Сліпий вбивця", Маргарет Етвуд

Ще один гідний лауреат Букеровской премії (2000 рік) - книга "Сліпий вбивця" Маргарет Этвуд.
Сімейна сага про життя двох сестер тільки на перший погляд здається звичайною. Але чим сильніше Ви заглиблюєтеся у сюжет, тим більше розумієте, що історія, яку розповідає нам Маргарет Этвуд, - зовсім не те, що сталося насправді, адже все було набагато страшніше.
Дивовижний роман, витканий з декількох історій про саме життя у найнеймовірніших її проявах, заслуговує того, щоб бути прочитаним.

"Світила", Елеанор Каттон

Дія роману відбувається у Новій Зеландії середини дев`ятнадцятого століття - у пік золотої лихоманки. У курильні одного дешевого готелю зібралося химерне зборище з дванадцяти чоловік - священик, аптекар, редактор газети, два китайці і інші. Усі вони виявилися вплутані в серію дивовижних подій і нерозгаданих злочинів - загадкове зникнення багача, неменш загадкова смерть п`яниці, неймовірна знахідка в убогій занепалій хатині. Разом із головним героєм, молодим адвокатом, ми опиняємося в гущі таємничих пригод, нерозривно пов`язаних із положенням зірок і планет на небі.
Лауреат Букеровской премії 2013.

"Бог Дрібниць", Рой Арундати

Книга "Бог Дрібниць" оповідає історію про багату індійську сім`ю, життя якої неймовірним чином міняється в один фатальний день.
З приїздом у будинок молодшої двоюрідної сестри Софі, світ близнюків Рахель і Есті перевертається верх дном. Один день життя може назавжди змінитися, прийняти неповторні форми або ж припинитися назавжди, - і лише річка продовжуватиме нести свої води.
Книга "Бог Дрібниць" - це історія любові, сімейна сага, політична драма в одному флаконі.
Індійська письменниця Арундати Рій створила дивовижний роман про трагічний занепад однієї сім`ї, члени якої страждають від жахливих наслідків забороненої любові.

Лауреат Букерівської премії 1997 року.

"Ритуали плавання", Уільям Голдинг

Лауреат Букеровской премії 1980 року. Перша частина епічної морської трилогії Уільяма Голдинга про зіткнення мрії і реальності, уявного і справжнього. Молодий аристократ Едвард Телбот здійснює подорож з Англії в Австралію, де його чекає високооплачувана синекура. Далеко від будинку, на жалюгідному брудному кораблі, головному героєві належить побачити справжнє життя – у повному і непривабливому виді.

"Передчуття кінця", Джуліан Барнс

Коли велика частина життя пройдена, людям властиво думками повертатися до минулого. Так і головний герой роману "Передчуття кінця", Тоні Уэбстер, на заході життя із задоволенням згадує свою юність, справи давно минулих днів. Але несподівано йому приходить лист, який порушує спокій його розміреного життя. І він усвідомлює, що минуле, що представлялося йому таким простим і зрозумілим, приховує немало таємниць і сюрпризів...
Лауреат Букеровской премії 2011 року.

Драми, життєві історії і розслідування не залишать Вас байдужим. Ці книги варті уваги всіх, хто цінує найкраще в сучасній англомовній прозі.

 Олеся БОРОВЕЦЬ