Що подивитися у Рівному: ТОП-10 цікавих місць для знайомства з містом

Місто Рівне не входить до переліку головних туристичних міст країни. Тут немає значної кількості історичних пам’яток, визначних місць, а чимало мандрівників обирають для проведення вікенду локації не в самому обласному центрі, а околицях. Однак Рівне має свій колорит та атмосферу, які можна і треба відчути, налаштувавши себе на ритм міста.

Парк «Лебединка»

Облагороджена зелена зона зі штучною водоймою у середмісті Рівного. Улюблене місце відпочинку тисяч рівнян та гостей обласного центру. Офіційно – це парк Молоді, однак щороку влітку на тутешнє озерце поселяють пару лебедів – через це парк отримав народну назву «Лебединка».

На території розміщена велика кількість цікавих кованих скульптур, є можливість взяти в оренду електросамокат. Неподалік знаходиться краєзнавчий музей, який в останні дні травня організовує у парку «Музейні гостини» – великий ярмарок народних умільців зі всієї України.

Городище Оствиця

Парк історичної реконструкції розташований на лівому березі озера Басів Кут. Одна з наймолодших туристичних локацій Рівного, яка стрімко набирає популярності. У теплу пору року тут організовують фестивалі, забави реконструкторів, творчі зустрічі, екскурсійні прогулянки на автентичних човнах. З лівого берега давньоруського городища відкривається гарна панорама на протилежну частину міста.

До Оствиці можна дістатися на приватному транспорті, або на маршрутному таксі №38 та 38А. Від зупинки громадського транспорту треба пройти вулицею Марусі Чурай через приватний сектор.

Зоопарк

Рівненський звіринець вважають одним з найбільш доглянутих та облагороджених в Україні. Щорічно зоопарк відвідують близько 150 тисяч людей. Перевагою місцевого звіринця є зручне розташування – неподалік траси «Київ-Чоп». У зоопарку постійно проводять показові годівлі тварин, різноманітні свята для малечі, а зручності відчувають не лише відвідувачі, а й тварини, яким покращують умови перебування та збільшують вольєри.

Парк імені Тараса Шевченка

Зелена зона у центральній частині Рівного площею 32 гектари. Є пам’яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. У парку росте понад 5 тисяч дерев та 14 тисяч кущів.

Серед цікавинок для туристів – парк атракціонів, переважно радянських, «Таємничі підземелля» із каскадом фонтанів, а також літня сцена, на якій у теплу пору року проводять різноманітні заходи та фестивалі.

Дика Устя

Для прихильників спокійного відпочинку наодинці з природою може бути цікавий піший маршрут уздовж річки Устя – від вулиці Набережної до озера Басів Кут. Навколишня територія не є облагородженою, тут немає вимощених бруківкою стежок, однак є спів пташок та майже відсутній вплив людини.

Через цю ділянку проходить маршрут вузькоколійного поїзда дитячої залізниці, з вікон якого теж відкривається приємний вигляд на зелені хащі Рівного.

Пагорб Слави

На східній околиці Рівного, неподалік вулиць Костромська та Київська розташований просторий парк з монументом Вічної слави та музеєм військової техніки під відкритим небом. Архітектурно-скульптурний комплекс відкрили у 1985 році. До нього веде двостороння алея, яка переходить у десятимаршеві сходи.

Неподалік самого Пагорбу Слави знаходиться заповідне урочище Бармаківське, де ростуть багато видів лікарських рослин, є фруктові сади та плантації квітів.

Скеледром «Козак»

Скеледром у формі голови функціонує у парку "Ювілейний" (Хіміків). Висота атракціону сягає більше ніж 15 метрів. Він має близько 36 трас різної складності, де можна навчитися скелелазінню чи вдосконалити свої вміння. На сміливців, яким вистачить духу подолати 15-метрову висоту чекає особливий приз – можливість оглянути мікрорайон з оглядового майданчика, що розташований на висоті 15 м. Також у парку розміщено вирізані з дерева скульптури за мотивами українських казок.

Музей Бурштину

Єдиний в Україні музей бурштину. Серед експонатів – шматки «сонячного каміння» віком до 40 000 000 років, походженням з Рівненської області, найбільший з котрих має вагу 2 кілограми. Крім, власне, каменів, виставлені прикраси, виготовлені з його використанням. До недавнього часу родзинкою колекції був диск-амулет віком 2 500 років, який є найдавнішою бурштиновою прикрасою в Україні. Нині цей артефакт переданий до бурштинового музею в Софії Київській. В колекції музею столові прибори , кераміка і вітражі , а також одяг та взуття декоровані бурштином. Тут же знаходиться бурштинова Корона України.

Пивзавод

Рівненський пивзавод створений чеськими пивоварами більше сторіччя тому, нині – потужний виробник смачного пива за унікальними рецептами європейських пивоварів, місце дегустації життєдайного напою від рівненських броварів, якими від покоління до покоління передаються вміння пивоваріння місцевих монахів і ченців.

Перша згадка про підприємство датована далеким 1847 роком. Довкола заводу розташовані ряд генделеків з дегустації напоїв. Перед будівлею створено бронзовий пам'ятник. На ньому зображено пузатенького основоположника Рівненського пивзаводу з келихом пива у руці та його довірену особу - улюбленця маленького песика. Неподалік триває будівництво готелю, який розміститься у своєрідному історичному кварталі.

Льонокомбінат

Одне з найбільших підприємств Рівного – засноване у далекому 1963 році. Текстильний гігант пережив часи становлення, розквіту, занепаду і повної руйнації. У 2008 році підприємство відродив новий власник – з тих пір воно розвивається, має власний бренд одягу «Goldi». У Рівному магазин «Льонокомбінат» знаходиться біля самої фабрики.

На території підприємства велика кількість цехів, частина з яких модернізовані, а деякі нагадують про радянське минуле текстильного гіганта. Тут проводять екскурсії, знайомлять з сучасним виробництвом та потужностями.

Парк «Єврейка»

Зруйноване старе єврейське кладовище. У радянські часи на його місці побудували школу, а саме кладовище з часом перетворилося на парк. З пагорба відкривається чудовий вигляд на вечірній мікрорайон «Північний».

Є насипні трампліни для велосипедистів, а також спортивний майданчик. Подекуди занедбана, але зелена територія.

Читайте також