Що повинен знати працівник, який отримає зарплату "у конверті"?

фото ілюстративне

Дмитро Зайцев: роботодавець не сплачує ЄСВ - що повинен знати працівник

Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, на соціальне страхування у випадку безробіття, у зв’язку з вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорону життя та здоров’я мають застраховані особи.

Згідно ч. 12 ст. 9 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Своєчасність та повнота сплати єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на розмір пенсії майбутніх та сьогоднішніх пенсіонерів. За нормами Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску, розрахованого від мінімальної заробітної плати. У разі, якщо підприємство має борг по сплаті нарахованого єдиного внеску, період, за який така заборгованість повністю не погашена, не зараховується до страхового стажу працівників, а нарахована їм за цей період заробітна плата не включається в розрахунок пенсії. Тобто тільки після повного розрахунку роботодавця з державою ці місяці будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи та зможуть реалізовуватись пенсійні права найманих працівників.

Також несплата єдиного внеску позбавляє застраховану особу на соціальний захист у сфері соціального страхування, в першу чергу, в разі втрати роботи, на соціальне страхування у випадку безробіття. Період роботи без сплати єдиного внеску не зараховується до страхового стажу, відповідно цей період не враховується для обчислення допомоги по безробіттю.

Крім того, 21 жовтня 2015 року Міністерством соціальної політики України був виданий наказ №1022 «Про затвердження прикладів обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування», яким передбачено, зокрема,  зменшення відшкодування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю страхувальникам, які мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску та призначення страхових виплат особам, які отримали травму або професійне захворювання на підприємстві, яке не сплачує ( сплачує несвоєчасно або не в повному обсязі) єдиний соціальний внесок.

А саме, у випадку, якщо на дату призначення страхових виплат відсутні дані про сплату єдиного внеску за деякі місяці розрахункового періоду, розрахунок середньоденної заробітної плати проводиться без урахування цієї заробітної плати. Тобто, якщо за 12 місяців розрахункового періоду у працівника згідно довідки з Пенсійного фонду страхового стажу (за який сплачені внески), наприклад, 1місяць, то середньоденна заробітна плата буде обчислюватися шляхом ділення зарплати за цей один місяць на кількість днів в 12 місяцях. В результаті працівник отримує  зменшений розмір середньоденної зарплати для розрахунку лікарняного, пов’язаного з нещасним випадком на виробництві, або профзахворюванням, а іноді він і зовсім дорівнює 0.

Шановні керівники підприємств, та приватні підприємці - вчасно сплачуйте єдиний соціальний внесок. Забезпечте право на соціальні гарантії своїм найманим працівникам. Пам’ятайте про наслідки несплати внесків, про особисту відповідальність, а також про свій соціальний захист сьогодні та в майбутньому!!!

Повідомляє начальник ГУ ДФС у Рівненській області Дмитро Зайцев

Читайте також