Що рівнянам необхідно знати про туберкульоз?

фото ілюстративне

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом, щоб підвищити рівень поінформованості громадськості про руйнівні наслідки для здоров'я, соціальних та економічних наслідків туберкульозу, а також активізувати зусилля для подолання глобальної епідемії туберкульозу. У цей день 1882 року Роберт Кох оголосив, що виявив бактерію, яка викликає туберкульоз, що відкрило шлях до діагностики та лікування цієї хвороби. Про це пише Рівненський обласний лабораторний центр.

«Прийшов час припинити туберкульоз», - сказав д-р Тедрос Адханом Гебресіус, генеральний директор ВООЗ. "Ми підкреслюємо нагальну необхідність виконати зобов'язання, прийняті на зустрічі високого рівня ООН у 2018 році, до дій, які забезпечать, щоб кожен, хто потребує медичної допомоги в лікуванні туберкульозу, міг отримати її".

Пакет документів ВООЗ розроблений для того, щоб допомогти країнам закрити прогалини у боротьбі з туберкульозом, щоб ніхто не залишився позаду.

Починаючи з 2000 року, 54 мільйони життів були врятовані, а смертність від туберкульозу скоротилася на третину. Але 10 мільйонів людей все ще хворіють на туберкульоз щороку.

Найбільш вразливими є люди, які стикаються з соціально-економічними проблемами, ті, хто працюють і живуть в умовах підвищеного ризику, найбідніші та маргіналізовані.

Незважаючи на тенденцію до зниження рівня захворюваності, епідситуація з туберкульозу в Рівненській області залишається нестійкою. Показник захворюваності на активний туберкульоз органів дихання у 2018 році знизився на 6,0% і склав 39,8 (у 2017 році - 41,9) на 100 тис. населення (462 хворих). Значне перевищення середньообласного показника захворюваності відмічається у Гощанському (73,7), Рівненському (61,5), Здолбунівському (50,6) та Березнівському (49,3) районах.

Однак найбільше занепокоєння викликає постійне зростання питомої ваги бацилярних, тобто заразних форм туберкульозу в загальній структурі захворюваності, яка нині склала вже 68%. Основна причина – несвоєчасне звернення за медичною допомогою: нині значна частка населення просто боїться звертатись до лікарів, оскільки лікування коштує дорого. Захворюваність бацилярними формами туберкульозу зросла на 3,4% і склала 27,1 (у 2017р.- 26,2) на 100 тис. населення (314 хворих). Найвищі показники у Гощанському (48,2), Рівненському (48,1), Рокитнівському (43,3) районах. Це означає, що понад 2/3 хворих до встановлення діагнозу і госпіталізації знаходяться посеред нас, активно поширюючи збудники туберкульозу серед оточуючих, насамперед, серед рідних і близьких.

У 2018 році спостерігалось збільшення смертності населення від туберкульозу; так, показник на 100 тисяч населення за попередніми даними склав 7,7 (90 випадків), що на 12,4% більше, ніж у 2017 році (65 випадків).

На захворюваність дітей певний вплив має і вакцинопрофілактика. До 2018 року неодноразово спостерігались перебої з постачанням вакцини БЦЖ, тому чимало дітей виявились невакцинованими. З 2018 року ситуація змінилась – план виконано на 89,6%, але значна частка дітей віком 2-3 роки й досі залишилась невакцинованою.
Необхідно вказати, що нині Рівненська область забезпечена п’ятьма основними препаратами для лікування туберкульозу, які надаються безкоштовно. Слід зазначити, що як якість, так і калорійність харчування в протитуберкульозних стаціонарах суттєво вища, ніж в інших, та й сам туберкульоз в сучасних умовах при своєчасному зверненні за допомогою цілком виліковний.

Коли ж слід звернутись за допомогою? Туберкульоз – складне захворювання всього організму, проте має ряд симптомів які настійно кличуть звернутись до лікарів. Зокрема, серед ранніх симптомів - це, насамперед, підвищення температури, нічна пітливість, підвищена втомлюваність, головний біль, схуднення, кашель, і якщо все це на протязі місяця – ознака реальної можливості туберкульозу. Проте якщо на даному етапі звернутись до лікарів, то хворий ще не буде становити загрози зараження рідних і близьких, а шанси на одужання практично стопроцентні.

Читайте також