Що рівнянам робити з одноразовими масками після використання?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Одноразові медичні маски стали обов'язковим атрибутом життя громадян України. Без них не пустять у магазини та аптеки і, навіть більше, можуть оштрафувати поліцейські. Носити захисну маску радять не більше 4 годин, після чого варто змінити її на нову. Однак, що робити з тими масками, які вже використані і не придатні? Викинути?

Колишня міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун спільно з організацією Україна БЕЗ сміття радить громадянам не викидати маски, а зберігати та утилізувати такі відходи.

Як їх підготувати до зберігання:

  • Обробити антисептиком.
  • Покласти у цілий пакет, стійкий до механічних пошкоджень, бажано із зіплоком.
  • Якщо такого пакета немає, можна використати звичайний, але міцно його зав’язати.
  • Обов’язково залишити цей пакет у недоступному місці для дітей та домашніх тварин. Найкраще — поза межами помешкання, наприклад, на балконі.

Депутат Костянтин Яловий демонструє контейнери, у які кияни можуть викинути маски та рукавички, The Village

Представниця рівненської станції сортування сміття та громадської організації "Екологічні" Поліна Полюхович розповіла, що одноразові маски до станції приносити не можна

"Маски відносяться до типу медичні відходи, тобто небезпечні. Фактично, приносити до нас їх не можна. Тому що медичні відходи взагалі потрібно збирати окремо і це має бути організовано на базі лікарень або аптек по місту. Потім вони мають звозитись в конкретне місце. Масово оголосити, що приносьте до нас маски не можна, тому що для них потрібен особливий збір", - коментує активістка.

Ми поцікавились у Рівненській ОДА, куди містяни мають дівати одноразові медичні маски та чи організовано збір та утилізацію таких відходів. Начальник управління охорони здоров'я Олег Вівсянник прокоментував ситуацію з утилізацією одноразових засобів захисту.

«Одноразові засоби індивідуального захисту не мають спеціальної інструкції щодо утилізації. Мова йже про засоби, які використовуються у побуті, а не в профільних медичних установах. Рекомендовано такі засоби після того, як вони вичерпали свій термін використання, замочувати на дві години у хлоровмісних дезінфікуючих засобах. Після цього їх можна утилізовувати разом з усіма побутовими відходами», - говорить чиновник.

Таким чином, навіть при бажанні покращити екологічну ситуацію у регіоні, рівняни не мають можливості утилізувати "карантинне" сміття, а саме маски.

На Рівненщині проживає 1 151 381 мешканців, це постійне населення. Про це повідомляє ГУ статистика у Рівненській області. З розрахунком на те, що в день кожен мешканець використовуватиме хоча б 2 маски, за тиждень на Рівненщині буде налічуватись більше 16 мільйонів використаних масок. Звісно, ці розрахунки орієнтовні і не відображають реальної картини, але, за умови продовження маскового режиму в країні, ці засоби захисту ризикують зрівнятися з найбільшим забруднювачем навколишнього середовища - поліетиленовим пакетом.

Маски, які заполонили пляжі Гонконгу

Читайте також