Що робити, щоб не замерзнути: поради від рівненських рятувальників

Традиційно з настанням холодної морозної погоди стаються випадки переохолодження та обмороження. Цьому сприяє тривалий вплив холоду, вітру, підвищеної вологості на людину в тісному або мокрому взутті, нерухомому положенні. Також жертвою холоду можуть стати хворі, виснажені або п’яні.

Поки температура не опустилася нижче 8 градусів морозу, пункти обігріву рятувальники Рівненщини не розгортатимуть. Але радять жителям області завжди одягатися тепло і відповідно до погоди. При цьому верхній одяг краще носити непромокаючий, а вбрання слід підбирати так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло.

Також не взувайте тісного взуття – якщо під час руху нога у черевику постійно буде в одному положенні, це призведе до оніміння стопи і обмороження.

Перед виходом на вулицю у прохолодну погоду завжди одягайте рукавиці, не допускайте обвітрення шкіри рук. Пам’ятайте, що блідість та поява так званої «гусячої шкіри» під час прогулянки – це перші ознаки переохолодження. Тому як тільки ви відчули озноб, негайно зайдіть до магазину, кафе чи під’їзду, щоб зігрітися. При цьому ніколи не розтирайте місця обмороження снігом відразу на вулиці!

Не вживайте алкогольних напоїв для того, щоб зігрітися. Алкогольне сп’яніння сприяє високій втраті тепла, тож переохолодження настає ще швидше.

Потерпілого від обмороження чи переохолодження заведіть у тепле приміщення, дайте випити гарячого чаю і викличте лікарів. Також можна зробити ванночки з водою кімнатної температури, занурити туди пошкоджену частину тіла та поступово, упродовж 10-15 хвилин підвищувати температуру води до 37-40 градусів. Після цього треба насухо витерти місце обмороження та закутати потерпілого ковдрою або ж одягнути рукавички чи  шкарпетки (якщо обморожена кінцівка).

Пам’ятайте, що дитині на морозі не слід гуляти довше 15-20 хвилин, а потім її потрібно зігріти у теплому приміщенні.

Про це застерігають фахівці Служби порятунку Рівненської області.

Читайте також