Що варто знати про гепатити і з чого почати лікування на Рівненщині?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише 9% людей у світі із хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз. А про гепатит С знають лише 20% усіх хворих на цю хворобу.

У Рівненській області зафіксовано 4002 випадки хронічного вірусного гепатиту С, 2288 випадки хронічного гепатиту В, поєднання обох вищезгаданих – 33 та поєднання хронічного гепатиту та ВІЛ-інфекції – 72 випадки.

У Рівному хронічний гепатит В виявили у 309 жителів, а С – у 147.

Гепатит C — інфекційне захворювання, яке може уражати печінку та інші внутрішні органи і тканини (зокрема, кістковий мозок, щитоподібну залозу тощо). Інфікування вірусом гепатиту С відбувається внаслідок контакту з інфікованою кров’ю (зазвичай достатньо незначної кількості зараженої крові щоб інфікуватися) під час вживання наркотиків ін’єкційно, здійснення небезпечних ін’єкцій та інвазивних медичних маніпуляцій, переливання крові та її компонентів тощо.

Як зазначила завідувачка Рівненського обласного лікувально-діагностичного гепатологічного центру Галина Мартинюк, порівняно із іншими областями, ситуація на Рівненщині виглядає нормально.

«У нас є епідеміологічний центр, який вже функціонує протягом більше 20 років. У нас, порівняно із іншими областями, набагато краще виявлення пацієнтів, аніж в інших областях. У нас набагато кращий відсоток виліковування, бо у нас гарно працює гепатологічний центр, громадські організації, вони величезний внесок вносять, щоб виявити пацієнта, скерувати. Можливість наших пацієнтів, у порівнянні із іншими областями, я вважаю, набагато краща».

Захворювання на вірусний гепатит В може мати як гострий, так і хронічний перебіг. Більшість людей не помічають жодних симптомів у гострій стадії інфекції, однак у деяких людей можливі:

  • жовтяниця (пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок);
  • потемніння сечі;
  • посвітління калу;
  • нудота;
  • блювання;
  • надмірна втома;
  • болі в животі.

Уберегтись від зараження гепатитом В можна за допомогою вакцинації. 

У деяких випадках можливий розвиток гострої печінкової недостатності, що може призвести до смерті. Хронічна інфекція може спричинити розвиток цирозу або раку печінки (20–30% випадків).

Якщо у вас є будь-які прояви гепатиту – звертайтесь до свого сімейного лікаря. Це перший крок, який вам допоможе безкоштовно пролікуватись. Ніхто не зможе пролікувати вас, якщо ви не обстежені і не перебуваєте на обліку. 9 із 10 людей не знаю, що у них є такий діагноз. Гепатит С проходить безсимпотно. Він може проявитись тоді, коли буде хронічна форма. 25-30% гепатитів можуть вилікуватись, але це малі цифри. Решта може перейти у хронічну форму і тільки тоді будуть певні прояви.

Багато пацієнтів соромляться сказати про вій діагноз і звернутись до лікаря. Зараз багато лабораторій, де можна визначити антитіла – головне бажання.

У жодному разі не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Лише медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватне лікування.

Читайте також