Що загрожує підприємцям Рівненщини при перевищенні граничної суми готівкових розрахунків?

фото ілюстративне

Відповідальність фізичних осіб, фізичних осіб - підприємців та посадових осіб юридичних осіб за перевищення граничної суми готівкових розрахунків

ГУ ДФС у рівненській області повідомляє, що розміри фінансових санкцій за порушення касової дисципліни встановлено Указом Президента України від 12 червня 1995 року № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». При цьому не передбачено фінансову відповідальність за недотримання вимог в частині перевищення граничної суми готівкових розрахунків.

Разом з тим, ст. 163 прим. 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х зі змінами та доповненнями передбачено, що порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, - тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому, відповідальність до фізичних осіб за перевищення граничних сум розрахунків готівкою чинним законодавством не передбачено.

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також