Школярка із Рівненщини спроєктувала сучасну урбаністичну велостанцію із кафе на даху

16-річна учениця володимирецької школи Софія Прокопчук розробила модель велосипедної станції, об’єднаної із кафе, пропонуючи удосконалити організацію центральної частини міста.

Велостанцію дівчина воліла б бачити в центрі свого міста, адже, як зауважує Софія, Володимирець є центр-орієнтованим населеним пунктом. За задумом школярки, станція має бути компактною, аби не конфліктувати з іншими закладами, адже центр міста досить загромаджений. Саме заради ергономічності кафе у концепті розміщене на даху велостанції.

«При моделюванні я орієнтувалася на потреби містечка, в якому я проживаю. Взагалі, перед початком роботи я проаналізувала всі аспекти Володимирця. Наше містечко розвивається впевнено, проте повільно, і наша молодь потерпає від банальної нестачі закладів відпочинку. Як на мене, кафе – це ідеальне вирішення цієї проблеми. Якщо мій проєкт втілити в життя, ця велостанція стане найвідвідуванішим місцем Володимирця», – впевнена Софія.

Свою роботу дівчина презентувала на конкурсі освітнього проєкту STEM is FEM. Конкурс відбувався в рамках дводенного навчального онлайн-модулю із будівництва та архітектури, на якому школярок з усієї України знайомили з основами цих професій, а також навчили працювати в програмі з 3D моделювання SketchUp, у якій дівчата і виконували конкурсне завдання.

«В Україні досі існує стереотипний розділ на чоловічі та жіночі професії. Мета STEM is FEM ­– спростувати цей стереотип та мотивувати дівчат, що цікавляться технологіями та технічною сферою, зберегти цікавість і надалі, – розповідає ініціатор проєкту, IT-бізнесмен та інвестор Сергій Токарєв, – Ми знайомимо дівчат із українками, що досягли успіху в цих напрямках, даємо можливість поспілкуватись із представницями ООН, ЮНІСЕФ, посольств, міністерств, та демонструємо, як працюють різні технічні сфери».

За рік існування ініціатива провела навчальні модулі з біотехнологій, екології та енергетики, IT, машинобудування, 3D-моделювання, робототехніки. В жовтні відбувся модуль з Архітектури та будівництва.

До проєктів STEM is FEM може долучитися будь-яка українська школярка. Анонси подій публікуються на офіційному сайті STEM is FEM https://stemisfem.org/ та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/STEMisFEM

Читайте також