Сім`ї загиблих захисників із громади в Рівненському районі об`єдналися та створили ГО "Ангели на щиті"

Родини загиблих захисників Костопільщини об'єдналися, аби підтримувати одне одного, та створили громадську організацію "Ангели на щиті".

Про це повідомили у пресслужбі Костопільської міської ради.

Ідея об’єднати родини загиблих захисників Костопільської громади для неформального спілкування прийшла до Лесі Павловської через кілька місяців після загибелі її чоловіка - розвідника Олександра Павловського. Пані Леся почала спілкуватися з Лілією Геновою - також удовою військовослужбовця. Для обидвох загибель чоловіків стала сильним потрясінням, коли здається, що ніхто тебе не розуміє. Вони знайшли спільну мову та стало трішки легше. Згодом познайомилися з іншими дружинами й мамами загиблих воїнів.

«Рідних я знаходила на цвинтарі. Сиджу біля могили чоловіка, бачу, іде хтось у наш бік. Почекаю трохи та й підходжу, розпитую. Приходять мами та дружини, інші родичі. Починаю розмову, обмінюємося номерами телефонів. Так створили спільноту в мобільному застосунку, почали обмінюватися думками. З часом додавали інших учасниць», - розповіла Леся Павловська.

Потім жінка познайомилася з керівником відділу ТЦК у Костополі, попросила контакти родин зниклих безвісти. Ця категорія була найбільш обділена інформацією про можливості, які надають державні та недержавні фонди: психологічна підтримка, допомога в навчанні для дітей, поїздки на відпочинок тощо. Щоб донести цю інформацію, Леся Павловська створила в застосунку окрему групу для родин зниклих безвісти і родин військовополонених.

«Ми займаємося тим, про що ніколи й не думали. Так перетворюємо свій біль у потрібну справу. Ми з чоловіком раніше мали власний бізнес, призупинили його, коли почалася війна і він пішов воювати. Зараз зовсім іншим займаюся разом з іншими жінками, які втратили чоловіків та синів. Цим полегшую своє життя», - каже пані Леся.

Щоб легше вирішувати питання родин загиблих, які вже неформально об’єдналися, їм порадили офіційно зареєструвати громадську організацію. Так у громаді із серпня 2023 року запрацювала громадська організація «Родин героїв Костопільщини "Ангели на щиті"». Очолила її Наталія Пруцкова. Невдовзі вона склала свої повноваження голови. Керівницею стала Леся Павловська.

«Наші завдання – це підтримка родин, взаємодопомога та вшанування пам'яті загиблих військових. Волонтерство для нас не є статутним питанням, та ми не стоїмо осторонь, коли можемо допомогти. Головне, аби члени нашої організації мали бажання долучитися і працювати разом», - розповіла Леся Павловська.

Деякий час жінки готували страви для поранених воїнів у Костопільській лікарні, щоб почастувати домашнім. Усе робили власним коштом і добровільно. Дехто постійно долучається, інші - ні. У спеку варили компоти й щодня возили в лікарню. Одяг, кому треба, шукали та приносили. Зазвичай така потреба є в нетутешніх військових, яких привезли з інших госпіталів, у чому були.

Громадська організація розшукала волонтерів для допомоги пораненому костопільському воїну-сироті, який перебував на лікуванні в Києві, аби там йому допомогли всім необхідним.

На фронт збирали все для полегшення воєнного побуту бійців. Мама загиблого воїна Жанна Петрик виготовляє та відправляє на фронт енергетичні батончики й каші швидкого приготування.

До «Ангелів на щиті» доєдналися також кілька сімей з інших громад. Є люди, котрі хоч і не члени ГО, але теж постійно спілкуються й долучаються до зборів та іншої допомоги.

«У нас є сім’ї з Тихого, Мирного, Злазного, Деражного. Я запросила, вони погодилися. Ми всі знайомі між собою, консультуємося з усіх питань, обговорюємо ідеї, як надалі працюватимемо. Зустрічаємося в бібліотеці, в кав’ярні, спілкуємося у неформальній обстановці. Коли у нас є потреба зібратися, міськрада завжди надає приміщення», - поділилася керівниця громадської організації.

За кошти від міської ради ГО має намір висадити восени алею сакур у Костополі, вишити рушник пам’яті з іменами та прізвищами загиблих героїв громади та поїхати разом на відпочинок.

«Ми перебуваємо у своєму осередку, нам комфортно, ніхто не ставить некоректних питань, які ми погано сприймаємо. Їздили разом відпочивати в Карпати, усім сподобалося. Плани будуємо, коли виникають ідеї. Радимося, як їх реалізувати – і у нас все виходить», - додала також пані Леся.

Читайте також