«Скільки люди живуть - такої води не бачили»: село на Рівненщині прийняло на себе удар стихії (ФОТО, ВІДЕО)

Мешканці села Дермань Перша на Здолбунівщині оговтуються від наслідків негоди, яка в суботу над вечір спіткала край. Стихія наробила лиха в частині населеного пункту.

Поламані дерева, розкриті будинки, відсутність світла, розмиті ґрунтові дороги - таку картину побачили місцеві жителі після зливи. Про те, якої біди наробила стихія, Рівне Медіа розповіла місцева жителька Леся Петрівна.

«Дуже великий був град, який падав майже годину. То йшов град, то злива. Потім дощ просто сильний ішов. Зачепило вулиці Миру, Молодіжну, Лесі Українки, Кирянчуки і ще деякі. Вулиці пошкоджені, порозмивані ґрунтові дороги і дуже сильно. Такого ми ще не пам’ятаємо, щоб так порозмивало. Дуже сильно. У людей майже по всіх вулицях – у того одна шиферина, у того дві скинуло, у одної людини 15 шиферин полетіли, впало дерево на хату. Є так, щоб щось обвалилось. Багато такого. Дерев попадало дуже багато, навіть не зрахуєш. У кожному подвір’ї або звалено дерева, або поламано, або з коренем вирвано. Падали то на хлів, то на хату», - зазначила жінка.

Окрім цього всього, у людей побило городину та посіви пшениці й ячменю.

«І град збив в основному посіви. Огірки, то їх зовсім немає, помідори попадали, вони побились градом так, що там і не лишилось нічого від них. Виноград збитий настільки, що за вчора почав гнити. Вчора було сонце і відразу ж листя псується, - пригадує Леся Петрівна. - Посіви – у кого пшениця, ячмінь не помолочено, там вже немає, що молотити. Буряки оббиті – цуруполочки стоять. Все, що за годину град мін збити, то збив дуже сильно».

Негода залишила слід і на місцевих мостах – над одним вода текла верхом, а іншого – підмила знизу так, що посеред дороги утворились провалля. Відео в кінці статті.

«Вода йшла так, що скільки люди живуть - такої води не бачили. Є місток, то вода йшла поверх містка того, що від ферми до сільської ради. Вчора він на очах людей почав проламуватись. Там просто вода пішла поверх моста», - зазначила місцева жителька.

Начальник відділу земельних ресурсів, архітектури, будівництва і  житлово-комунального господарства Мізоцької громади Володимир Теслюк розповів нашим журналістам, що місцева влада активно працює над ліквідацією наслідків стихії.  

«Це тільки в одному селі, посередині смугою пройшло. Містка вже з вчорашнього вечора почали ремонтувати по центральній вулиці, там його розрушило трохи. Ми його позасипали щебнем, повирівнювали площадки, прочистили прохід під ним. Електроенергію вчора весь день робили, ввечері подали вже, було відключено два села повністю.

На найближчі дні шукаємо грейдер, аби вимощувати дороги, які в нашому підпорядкуванні. Будемо вивозити матеріали і розгортати. Там дві дороги сильно знищені. Там один місток підняло на бік і скинуло трохи. Буде в нас погружчик, то повернемо на місце», - зазначив Володимир Теслюк.

Читайте також