Слуги слуг: хто став помічниками народних депутатів 9-го скликання від Рівненщини

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Вже майже два місяці минуло, як українці обрали собі новий склад Верховної Ради України і нових народних депутатів. Тож вже майже три тижні, як нові обранці приступили до своєї законотворчої діяльності у парламенті.

Нагадаємо, що абсолютну більшість голосів і впевнену перемогу на виборах у липні 2019 року здобула партія нового президента України Володимира Зеленського під назвою «Слуга народу». Зокрема, майже по всіх округах Рівненщини, за винятком одного, перемогли також представники Зе!команди. Крім цього, ще двоє рівнян пройшли до парламенту за списками партії «Слуга народу». Відтак, у новій Верховній Раді 9-го скликання Рівненщину представляють семеро народних депутатів.

Ще до недавна новообрані народні обранці підбирали собі помічників. І ось нещодавно на офіційному сайті Верховної Ради України почала з’являтися інформація про офіційних помічників-консультантів. Портал «РівнеМедіа» збірав їх список, аби рівняни знали, хто саме допомагатиме тому чи іншому нардепу від Рівненщини працювати у парламенті.

Отже, розпочнемо з мажоритарників. Обранець від округу №152 (м.Рівне) Олександр Ковальчук ще місяць тому оголосив про конкурс на посаду своїх помічників-консультантів на громадських засадах, який триватиме до кінця вересня. Втім, офіційно в нього вже є один помічник-консультант, який працюватиме за строковим договором на постійній основі, тобто отримуватиме за це зарплату. Ним стала Марина Фурс, яка, до слова, є дружиною керівника передвиборчого штабу Олександра Ковальчука Юрія Дюга. Марина – в минулому журналіст, а до роботи у парламенті працювала головним спеціалістом із зв'язків з громадськістю Головного територіального управління юстиції у Рівненській області. Її чоловік Юрій Дюг є виконавчим директором ГО «Антикорупційний моніторинг», який раніше працював у ДП «Національні інформаційні системи».

Народний депутат від округу №153 (Острог) Роман Іванісов станом на сьогодні вже назначив собі трьох помічників, які працюватимуть на платній постійній основі, і усі вони – не місцеві:

  • Оксана Коссє, яка до цього працювала прессекретарем у ДП «Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів», а також раніше вже була помічником на громадських засадах народного депутата 6-го скликання Павла Жебрівського;
  • Крістіна Мішегліна з Одеси, яка працювала у НУ «Одеська юридична академія»;
  • Сергій Черванчук колишній радник голови Верховної Ради України Андрія Парубія, який минулої каденції депутатів – 8-го скликання – був помічником одразу двох нардепів: Юрія Буглака на платній основі та Олександра Дехтярчука від Рівненщини на громадських засадах.

Народний обранець від округу №154 (Дубно) Олександр Аліксійчук «обзавівся» вже трьома помічниками. Один з них працюватиме на платній постійній основі. Це – Тетяна Рогозіна з Миколаєва, яка досі працювала у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області. Інші ж двоє будуть працювати на громадських засадах. Це – адвокатка з Києва Ауріка Горяйнова та чинний депутат Рівненської обласної ради від ВО «Свобода» Володимир Муляр. Що цікаво, обоє вони раніше були помічниками-консультантами на платній основі колишнього народного депутата від Рівного, «свободівця» Олега Осуховського.

Народний депутат від округу №155 (Дубровиця) Віктор М’ялик став єдиним непредставником партії «Слуга народу». Він є безпартійним самовисуванцем, який зараз у парламенті приєднався до депутатської групи «За мабутнє». Станом на сьогодні він має вже чотири помічники: двох - на платній основі і двох – на громадських засадах. Так, штатним консультантом працюватиме Лариса Тарасенко, яка вже має подібний досвід. Так, вона вже була помічником-консультантом на платній основі двох нардепів від ВО «Свобода» - Олексія Фурмана (7 скликання) та Олега Осуховського (8 скликання). Ще одним оплачуваним помічником стала Юлія Базака, яка вже багато років є помічницею Віктора М’ялика. Його ж помічниками-консультантами на громадських засадах стали брат Юлії Богдан Базака та власник київської будівельної компанії «МДС-БУД» Роман Янківський, батько якого, згідно з інформацією журналістів, перебуває у тісних стосунках з братами Медведчуками. До слова, Віктор М’ялик до того, як потрапив у ВРУ, працював директором цієї фірми.

У обранця від округу №156 (Костопіль) Сергія Литвиненка вже є два помічники-консультанти, які працюватимуть у нього на постійній платній основі. Одна з них – співвласниця київської телерадіокомпанії «Право-ТВ» Лариса Ткач, яка до цього тричі була штатною помічницею одіозного «регіонала»-«підрахуя» Сергія Ківалова впродовж трьох його депутатських каденцій. Іншим помічником нардепа Литвиненка став юрист з Києва Денис Чернов.

Що ж стосується народних депутатів від Рівненщини, які пройшли до парламенту за списками партії «Слуга народу», то у №33 партії Дмитра Соломчука поки немає жодного зареєстрованого помічника, а ось у №79 Олександра Салійчука наразі вже найбільше помічників-консультантів з-поміж усіх обранців від Рівненської області – п’ятеро. Так, одна з них – Ірина Нестор – працюватиме на платній основі. До цього Ірина також працювала у Верховній Раді, але на посаді заступниці керівника секретаріату депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ". Раніше також була офіційною штатною помічницею у двох нардепів: у 4-му скликанні - Петра Ющенка, брата експрезидента України, а у 7-му скликанні – Ігоря Скосаря від ВО «Батьківщина». Сама жінка родом з міста Трускавця Львівської області. Що цікаво, її чоловік Сергій є співвласником рекламної фірми у Трускавці «Хорека Трускавець» та одноосібним власником торгівельної фірми «ПП «Нессі-2006», яка зареєстрована у Рівному.

Інші чотири помічники Олександра Салійчука працюватимуть на нього на громадських засадах. Це – підприємець Віталій Бізюк, колишній власник ТОВ «Магазин №49», що займається орендою нерухомості, адвокат Сергій Затинний, який у Раді 7-го скликання був штатним помічником нардепа від Рівного, «батьківщинівця» Валентина Королюка, дружина Олександра Салійчука Олександра та Сергій Плісецький, який у 2015 році балотувався у нардепи від «Самопомочі», але не пройшов, а також він є власником двох рівненських фірм – «Піар Компанії Перець», що займається рекламними послугами, та ПП «Маркам», що займається обробкою декоративного та будівельного каменю, і раніше займав одну з керівних посад на телеканалі «Рівне 1».

Нагадаємо, що народний депутат України може мати до 31 помічника-консультанта. Вони працюють за строковим договором на платній основі, за сумісництвом або на громадських засадах. Кожному народному депутату України на утримання помічників-консультантів виділяється з бюджету загалом у місяць 25 прожиткових мінімумів, що становить трохи більше 48 тис. грн. Визначення кількості помічників-консультантів і розподіл між ними місячного фонду оплати праці здійснює особисто народний депутат. Тобто він може мати усього одного помічника, який отримуватиме усі 48 тис. грн у місяць зарплати, а може мати і 20, які отримуватимуть усього по 2 400 грн щомісячно – усе на власний розсуд слуги народу.

Читайте також