Сьогодні – день екскурсовода: історія свята

Ілюстративне фото

Свято було започатковане в 1990 році та вперше відзначалося в Лондоні, який є одним з найбільших туристичних центрів світу. Ініціатором заснування події була Міжнародна федерація асоціацій екскурсоводів.

Самі професії екскурсоводів та гідів з’явилися з тих пір, коли люди почали подорожувати. Античні туристи їхали подивитися на грецькі олімпіади та римські гладіаторські бої. В епоху середньовіччя паломники долали тисячі кілометрів щоб помолитися в святих місцях. В сучасному світі туризм набув індивідуалістичний сенс та переслідує мету особистих вражень та інтелектуального розвитку.

Ще в середині минулого століття екскурсоводом міг відчути себе будь-яка освічена людина, знайома з історією того чи іншого міста. У цій роліі нерідко працювали філологи, вчителі історії, а також студенти відповідних факультетів. Однак у 70-х роках 20 століття вимоги до професіоналізму гідів підвищилися, і екскурсоводами стали називати тільки людей, що пройшли спеціальну підготовку. 

В даний час екскурсоводів готують кілька вузів у країні, мають спеціалізацію «Туризм». В ролі гідів виступають освічені люди, нерідко навіть мають науковий ступінь. Ще два неодмінних умови — знання основ психології і правильна мова. 
 

Читайте також