Сьогодні на Рівненщині поминають покійних: що можна та заборонено робити цього дня

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Щороку за тиждень до початку Великого посту православні віряни поминають спочилих отців, браттів та сестер. 

Сьогодні, 6 березня - м’ясопусна субота або Батьківська субота, одна з вселенських поминальних батьківських субот, коли люди моляться за тих, хто відійшов у вічність. Батьківською ж вона зветься тому, що Церква закликає кожного молитися за спочилих рідних та пращурів.

Всього православна церква виділяє сім Батьківських субот, в які у всіх церквах відбуваються великі богослужіння з чином поминання покійних. Дві із них йменують Вселенськими.

Поминання покійних є важливим аспектом у православ'ї. У Вселенську батьківську суботу важливо відвідати храм і помолитися про душу померлих.

У храмах цього дня згадуватимуть усіх покійних й особливо тих, хто не отримав церковного відспівування або церковної молитви. Йдеться, зокрема, про померлих на чужині, зниклих безвісти, загиблих від мору і голоду, в морі та непрохідних горах, у пожежах та від холоду.

У батьківську суботу прийнято нести до церкви їжу - "на канон" (або "на переддень"). Йдеться про будь-які пісні продукти й вино (кагор) для здійснення літургії.

У Вселенську поминальну суботу заборонено: зловживати алкоголем, вести себе шумно й розгульно, залишати на могилі алкоголь і сигарети.

Читайте також