Сьогодні в Рівному організовують круглий стіл на тему: «Позбавлені рідної землі. Депортації 1944-1951 років»

Фото - Укрінформ

14 листопада 2019 р. о 13 год. в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці на вшанування 75-х роковин депортації українців із території сучасної Польщі відбудеться круглий стіл на тему: «Позбавлені рідної землі. Депортації 1944-1951 років». 

У заході візьмуть участь науковці, краєзнавці, громадськість міста:

• Андрій Жив’юк, канд. іст. наук, професор кафедри історії Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука;

• Руслана Давидюк, доктор іст. наук, професор Рівненського державного гуманітарного університету;

• Володимир Борщевич, доктор іст. наук, дослідник історії Української православної церкви;

• Олександр Крупка, канд. іст. наук, доцент кафедри українознавства НУВГП;

• Віктор Гром, старший викладач кафедри українознавства НУВГП.

Модератор круглого столу голова громадської організації «Суспільно-культурне товариство «Забужжя» Петро Куделя.

З 12:30 на другому поверсі у холі бібліотеки демонструватиметься виставка стендів, на яких у фотографіях, документах, картах та діаграмах представлена історія найзахідніших частин українського світу: Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини, які ще називають Закерзонням про передумови, хід та наслідки депортацій.

У 1944 – 1951 роках комуністичними режимами СРСР та Польщі з рідних домівок було вигнано понад 700 тисяч українців, було знищено цілий пласт української культури.

Виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Інститутів народознавства та українознавства ім. Івана Крип’якевича Національної академії наук України, Інституту історії церкви Українського католицького університету, Історико-краєзнавчого музею м. Винники та Світової федерації українських лемківських організацій.

     

Читайте також