Сонце заходитиме на годину раніше: Україна близька до скасування «літнього» часу

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Є висока ймовірність, що українці більше не переводитимуть стрілки годинників. Запланований перехід на «літній» час 28 березня може не відбутися, адже Верховна Рада готується вже цієї п’ятниці у цілому прийняти законопроект про скасування сезонного переведення годинників. Відповідно Україна залишиться жити за постійним «зимовим» часом.

Якщо депутати встигнуть розглянути законопроект у найближчий тиждень, то він вступить в силу одразу після публікації у парламентській газеті «Голос України». Про це розповіла заступниця голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа у коментарі «Інтерфакс-Украна».

Раніше Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект  №4201 «Про обчислення часу в Україні».

Якщо Україна залишиться на стандартному («зимовому») часі, влітку сонце заходитиме на годину раніше, ніж зазвичай. Натомість раніше світатиме.

До прикладу у Рівному в найдовші дні червня сонце заходитиме о пів на 21-у. Схід сонця буде приблизно о 4-ій ранку.

У східних та південних регіонах України світатиме о 3-ій ранку, у найдовші дні червня сонце заходитиме о пів на 8-му вечора.

Автор документа, перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук вважає, що "сезонний тимчасовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини та негативним чином відбивається на загальному її стані. В якості аргументів він також назвав те, що Європейський парламент підтримав ідею припинити переведення годинників з 2021 року, економічна доцільність переведення не доведена, а окуповані території України живуть за московським часом.

Читайте також