Сонячні опіки: як уникнути та чим лікувати?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Сонячні промені дуже корисні та необхідні для нашого здоров’я. Завдяки ним в організмі утворюються біологічно активні речовини, що стимулюють діяльність ендокринної та нервової систем, виробляється більша частина вітаміну D, поліпшується обмін речовин, підвищується опір до інфекційних захворювань. Однак, довге перебування на сонці без особливого захисту дуже часто призводить до сонячних опіків. Як же безпечно засмагати і що робити при сонячних опіках? 

Відповідаємо на всі питання разом із дерматологинею, косметологинею та трихологинею медичного центру Oxford Medical Аліною Дзюбенко.

Чи засмага шкодить здоров'ю? Чому?

Надмірна засмага шкодить всьому організму, адже збільшує ризик розвитку різних видів раку шкіри. Ультрафіолетове випромінювання типу UVA – викликає опік шкіри. Цей вплив може підвищувати ризик розвитку різних видів раку шкіри.

На виникнення онкології впливає дуже багато чинників, зокрема спадковість. Але засмага та сонячні опіки – це ті фактори ризику, яких ми можемо уникнути й тим самим уберегти себе від злоякісних утворень на шкірі.

Існує умовно безпечна доза впливу сонячного проміння, і вона залежить від фототипів – їх визначено шість.

«Людям зі світлою шкірою варто уникати сонячних променів, наносити креми та лосьйони з SPF захистом. Людям другого та третього типу можна перебувати під відкритими сонячними променями не більше як 15 хвилин на день. Якщо ж перебування на сонці тривале, варто наносити сонцезахисні засоби», - пояснює Аліна Дзюбенко.

Як виникає сонячний опік?

Сонячний опік за своїм механізмом є дещо схожий на звичайний термічний опік. За нього відповідає ультрафіолетове випромінювання типу А. Він виникає через вплив радіації, яка проникає у шкіру та утворює тепло. І через сильний тепловий вплив починається запальний процес.

 «При сонячному опіку першого ступеня можливе почервоніння, свербіж, набряк, підняття температури до 37 градусів. Опік другого ступеня – утворення пухирів», - додає дерматологиня.

У який час доби потрібно уникати сонячних променів?

«Найбезпечніші години для засмаги з 8:00 ранку до 12:00 та з 16:00 до 20:00 вечора. З 12:00 до 16:00 варто взагалі уникати сонячного випромінювання, особливо надмірної інсоляції. Однак,слід  не забувати наносити сонцезахисні засоби», - радить косметологиня.

Які частини тіла особливо піддаються впливу ультрафіолету?

«Найбільш вразливими місцями, якщо ми не засмагаємо, виступають відкриті такі ділянки: обличчя, шия, грудна клітина, верхні та нижні кінцівки. При самому процесі засмагання надмірній сонячній інсоляції піддаються: обличчя, живіт, груди, плечі та стегна», - зазначає лікарка.

Як лікувати сонячний опік?

  • Прийняти холодний душ.

Коли ви отримали сонячний опік, то найперше потрібно піти з пляжу та зайти в холодне, темне приміщення, щоб не погіршити ситуацію.

Холодний душ чи ванна допоможуть знизити температуру шкіри. Якщо вода викликає дискомфорт, можна зробити компреси із рушника, змоченого у воду. Важливо, щоб вона була прохолодною, але не крижаною.

  •  Нанести зволожувальний крем чи лосьйон

Найкраще у разі сонячних опіків наносити охолоджувальні зволожувальні засоби на водній основі. У складі засобу не повинно бути спирту: він подразнюватиме шкіру.

Тримати ці засоби можна у холодильнику, щоб посилити охолоджувальний ефект. Але холод має бути «м’який». Зволожувати уражену шкіру потрібно 3-5 разів на день.

Не варто наносити на шкіру сметану чи кефір: це жирні продукти, які утворюють на ній плівку та заважають теплу виходити. Для полегшення стану з народних методів можна використовувати прохолодні вівсяні ванни або ванни з молоком. Варто пити достатньо води, щоб не призвести до зневоднення.

Коли варто звернутися до лікаря?

До лікаря варто звернути тоді, коли утворилися пухирі. Це опік другого ступеня. Також, якщо стан не покращується впродовж декількох днів.

Як доглядати за шкірою після опіку?

Опік першого ступеня проходить за 2-3 дні, якщо все робити правильно. Опісля може лущитися шкіра, яку самостійно знімати не потрібно. По суті, так ми забираємо природний захист і робимо шкіру більш вразливою до сонця та інших чинників. Також, відриваючи шкіру, можемо дійти до ділянки, яка ще не до кінця загоїлась, і знову викликати подразнення.

«Найкраще – продовжувати наносити зволожувальні креми, емульєнти, які містять у своєму складі сечовину, а також вживати багато рідини», - радить дерматологиня.

Забудьте на деякий час про скраби, щітки, кислотні засоби. Треба дати шкірі спокій на 2-3 тижні, щоб вона сама поступово відновилась.

Як уникнути сонячного опіку?

«Потрібно дотримуватися режиму дня, не перебувати на сонці у години з надмірною сонячною інсоляцією. Якщо людина все ж перебуває тривалий час на сонці та може отримати опік, варто використовувати засоби із SPF захистом 30 та більше», - пояснює косметологиня.

Іншим найбільш ефективним способом захисту від сонячного проміння є одяг. Тканина має бути натуральна і темного кольору. Також використовувати капелюхи та головні убори, які мають прикривати обличчя та шию.

«Якщо на тілі надмірна кількість родимок на шкірі, людина стає вразливою до надмірної сонячної інсоляції. Тому краще ці місця закривати або наносити на них спеціальні засоби. Якщо після відпочинку людина помітила якісь зміни на тілі, варто відразу звернутися до лікаря на консультацію з подальшою дерматоскопією», - додає пані Аліна.

Вирушаючи на відпочинок або у подорож, не варто забувати, що бажання швидко набути красивої засмаги може призвести до сумних наслідків. Засмагайте поступово, бережіть свою шкіру від сонячних опіків, використовуючи усі доступні засоби.

 

Анна Карпець.

Читайте також