Спалах кору на Рівненщині: у Рівному вже 17 хворих

На Рівненщині впродовж двох перших місяців 2018 року зафіксовано вже 39 випадків захворювання на кір. Майже у половини з них цей діагноз підтвердили лабораторно - у 18 випадках. Про це повідомили у Рівненському обласному лабораторному центрі.

Зокрема, 17 випадків кору зафіксовано у м. Рівному, по 6 - у Березнівському та Корецькому районах, 4 випадки - у Рівненському районі, 3 - у Володимирецькому, 2 - у Здолбунівському та 1 - у Радивилівському районах. Майже 75% з цього числа хворих на кір, а саме 29 чоловік, - це діти. Третина з них - віком від 1 до 4 років.

10 осіб, що захворіли на кір, мали легкий перебіг захворювання та не мали потреби у госпіталізації. До слова, за статистикою епідеміологів, 70% хворих не були щеплені проти кору. Відтак, в ході лікування всі, хто отримав діагноз "кір", пройшли вакцинацію проти кору.

Епідеміологи нагадують, що специфічного лікування проти кору не існує. При цьому єдиний ефективний спосіб попередити це захворювання - це вакцинація, яка забезпечує імунітет до збудника вірусу. 

Нагадаємо, що кір - це дуже заразне інфекційне захворювання, спричинене вірусом. Воно розповсюджується повітряно-крапельним шляхом. На кір може захворіти кожен, незалежно від віку. Особливо небезпечним він є для вагітних, адже може викликати передчасні пологи. В дорослому віці кір переноситься дуже важко. 

Симптоми кору:

  • висока температура тіла
  • кашель
  • нежить
  • почервоніння очей
  • рясне висипання на шкірі у вигляді червоних плям - спочатку на обличчі, а потім і на усьому тілі

Кір може супроводжуватися:

  • діареєю
  • пневмонією (запаленням легень)
  • енцефалітом (запаленням мозку)

До слова, щеплення проти кору відбувається так званою вакциною КПК (кір, паротит, краснуха). Згідно з чинним державним календарем щеплень, затвердженим МОЗ, вакцинацію проти кору для дітей слід проводити у 12 місяців з ревакцинацією у 6 років. Дорослим, які досі не мають щеплення КПК, слід зробити його, аби запобігти можливій хворобі.

Нагадаємо, що сьогодні головний епідеміолог Рівненщини повідомив, що в нашу область нарешті надійшло 7 тисяч доз довгоочікуваної вакцини КПК бельгійського виробництва.

Читайте також: На Рівненщину надійшли найбільш затребувані вакцини проти кору та поліомієліту

Читайте також