Стрілянина біля дубенського кафе: вбивцю молодого фельдшера засудили до умовного покарання

У Дубні, що на Рівненщині, оголосили вирок Рустаму Тошову, який торік на Різдво влаштував стрілянину з автомата біля кафе "Дуплет". 

Нагадаємо, за версією слідства, у ту ніч 34-річний нетверезий дубенчанин поводився агресивно та почав чіплятися до інших відвідувачів. Внаслідок чого виникла бійка між двома компаніями. 

Під час бійки обвинуваченому нанесли кілька ударів в область голови та тіла. Після чого учасники бійки перемістилися на вулицю, де обвинувачений отримав два вогнепальні поранення у ліву руку, якою прикривав обличчя, та ногу. 

Після цього Тошов сів у свій позашляховик «Toyota Lend Cruiser» та направився додому, проте повернувся у кафе "Дуплет", щоб забрати гаманець, в якому було 2 тисячі доларів, та ключі від квартири. Думав, що це буде безпечно, бо чув як люди викликали поліцію, але поліцейських на цей час там ще не було. 

Його автомобіль відразу заблокували та стали по ньому стріляти. Тошов переліз на заднє сидіння та дістав звідти автомат та почав стріляти в повітря. Але потім побачив, як до нього почали наближатись двоє невідомих, один із них почав стріляти бойовими патронами. Тошов здійснив не менше семи пострілів та поранив одного із чоловіків у голову, тулуб та живіт. Поранений загинув на місці. Як з'ясувалось згодом, це був 23-річний фельдшер Руслан Самолюк, який неофіційно був охоронцем цього кафе. 

На фото - вбитий фельдшер Руслан Самолюк

Крім того в автомобілі Тошова знайшли зброю та вибухову речовину, а саме: 60 патронів, 6 тротилових шашок. Як пояснив сам обвинувачений, він їх знайшов у пакеті біля стадіону під час бігу. 

У суді обвинувачений підтвердив фактичні дані справи та визнав вину у повному обсязі. Заявив, що був тверезий, алкоголь не вживав, веде здоровий спосіб життя. У батька загиблого та його брата просив пробачення, кілька разів пропонував їм гроші, проте ті відмовились. Батько сказав, що знає, як було і матеріальних претензій не має. Обвинувачений розкаювався. Казав, що у нього на утриманні маленькі діти та старі батьки, що працює та просив не позбавляти його волі. 

Потерпілий просив розглядати справу без нього, зазначив, що матеріальних претензій не має, а щодо покарання - покладається на розсуд суду. 

При призначенні покарання суд врахував те, що обвинувачений сам з'явився до поліції, не судимий, має двох малолітніх дітей, батьків похилого віку, мати є особою з інвалідністю, також врахував те, що обвинувачений прийшов до поліції зі зізнанням, щиро каявся та активне сприяв слідству. 

До обвинуваченого застосовувався запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з 10 серпня по 15 листопада. а з 15 листопада він вийшов під заставу у 175 120 гривень. 

Обвинувачений 10 серпня сам здався поліції

Зрештою суд призначив Тошову покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 2 роки за умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони та 4 роки - за незаконне поводження зі зброєю. Шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно покарання було призначено у виді 4 років позбавлення волі.

Одночасно суд звільнив обвинуваченого від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 3 роки. Крім того обвинуваченому зарахували в строк відбування покарання період перебування у СІЗО в розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі. 

Суд також скасував арешт майна обвинуваченого, оскільки від потерпілих не надійшло цивільного пзову. Після набрання законної сили вироку обвинуваченому також повернуть заставу у 175 120 гривень. 

 

Читайте також