Суд виправдав викладача РДГУ, який взяв хабар від абітурієнтів

Рівненський міський суд виправдав викладача Рівненського державного гуманітарного університету Богдана Кир'янчука, якого обвинувачували в отриманні 2 тисяч доларів хабаря від абітурієнтів. 

За версією слідства, у липні 2017 року чоловік взяв по 1 тисячі доларів хабаря від двох абітурієнтів, які хотіли вступити на факультет філології та української мови РДГУ на державну форму навчання. 

Викладача затримали одразу після отримання коштів у рівненській піцерії "Шапіто". 

Спершу справу кваліфікували за ст. 368 (отримання неправомірної вигоди), але згодом перекваліфікували на ст. 190 (шахрайство). 

Причиною цього стало те, що викладач не входив до складу приймальної комісії, а тому не міг впливати на неї, а також те, що на спеціальності, за яку платили вступники, не було державних місць, тому викладач заволодів коштами обманним шляхом. 

Сам Кир'янчук на суді вину не визнав та заявив, що двічі консультував вступників.

- Хтось з даних осіб нав`язав пропозицію отримати «дві штуки». Що то мали бути грошові кошти в доларах США, він навіть подумати не міг. Вказані особи поклали дані грошові кошти у пакет, що був у нього при собі. В подальшому, особа, що назвалася ОСОБА_7 розрахувався за замовлені страви і всі стали розходитися, і в цей час він був затриманий працівниками поліції, - йдеться у рішенні суду. 

Проаналізувавши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що правоохоронці спровокували Кир'янчука отримати хабар. Так, абітурієнти вийшли на викладача через спільного знайомого, яким, за версією суду, міг бути працівник правоохоронного органу. 

- Суд приходить до переконання, що співробітники поліції зініціювали розслідування без достатньої інформації щодо причетності особи до злочину, після чого правоохоронні органи вийшли за межі пасивного розслідування, змоделювавши ситуацію. Тож інкримінованому обвинуваченому кримінальне правопорушення містить усі ознаки провокації, - зазначає суддя Євген Сидорук. 

Відтак, суддя визнав Богдана Кир'янчука невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України та виправдав його. 

Вирок ще можна оскаржити в апеляційній інстанції. 

За матеріалами zaxid.net

Читайте також