Судді, керівники прокуратури чи поліції: хто з посадовців Рівненщини живе найкраще?

Активісти ГО «Антикорупційний моніторинг» перевіряють декларації 35 рівненських суддів, поліцейських та прокурорів за 10 років. Таким чином, вони знаходитимуть невідповідності реального та задекларованого способу життя представників Феміди, робитимуть глибокий зріз доходів та видатків декларантів.  До загального списку увійшли судді усіх судів Рівного та області, представники прокуратури та Національної поліції.

Загалом в рамках проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини» активісти проаналізували майже 200 декларацій за 2016 рік. З них декларації 149 суддів, 33 топ-керівників прокуратури Рівненської області, 24 керівників Національної поліції в Рівненській області та їх структурних підрозділів. Із усіх відібрали 35, які викликали сумніви і потребують детальнішої  перевірки.

До цього переліку увійшли:

«Нереально перевірити всі декларації глобально, а коли тільки зациклюватися на огляді одного року, то картина одного року навряд чи покаже повноцінно, що ж відбувалося з тим майном. Тому що це тоді тільки огляд буде. Ми з 200 декларацій відібрали собі 35. Я не можу стовідсотково сказати, що там є порушення, це ще треба з’ясовувати та встановлювати. Принаймні, там  є певні маркери, які свідчать про те, що цю декларацію і цю людину треба глибше і детальніше перевірити», - розповів активіст  ГО «Антикорупційний моніторинг»  Юрій Дюг.

Такі перевірки організовують для того, аби дізнатися, яким чином представники різних гілок влади здобули значні статки, якщо з доходів задекларована тільки заробітна платня і т. д. Зазвичай, увагу привертають: автомобілі, земельні ділянки, будинки та готівка в українській та іноземній валюті. Тобто, це те, що явно відрізняється від власності іншої людини того ж рангу/посади та досвіду.

«У нас як народ звик: якщо хтось має машину дорогу, значить, точно вкрав. Отакі стереотипи. Логічно, що стереотипами та такими звинуваченнями не можна оперувати, тому що, можливо, людина справді заробила. Це в деклараціях та офіційних заробітках може відображатися», - додав Юрій Дюг.

До прикладу, одним із факторів, який насторожив активістів та змусив включити до списку тих, кого перевіряють, суддів Демидівського міського суду – земельні ділянки. За їх словами, наразі там 3 судді, двоє із них мають по 10-11 земельних ділянок, третій суддя далеко не відстає.

«Чому так – треба з’ясувати. Можливо, це спадщина, але це виглядає, як маркер для детальнішої перевірки. Це єдині судді на той весь район. Треба з’ясувати в чому причина», - повідомив активіст  ГО «Антикорупційний моніторинг»  Юрій Дюг.

 

До слова, ще одним маркером, який впливав на вибір – кредити, які беруть зазначені особи. Тому що дуже часто сума кредитних зобов’язань більша, аніж доходи всієї родини декларанта. І з чого він сплачує кредит, якщо офіційно таких грошей сім’я не має. Як розповідають активісти, кредити є в багатьох. Наразі ще не підрахували, які там пропорції, але це теж один із напрямків, які треба детальніше проаналізувати.

«Ми - противники огульної критики, безпідставних звинувачень та навішування ярликів.  Тож досліджуватимемо не тільки декларації за 10 років, а й інформацію з усіх офіційних реєстрів, запрошуватимемо самих представників Феміди до публічних інтерв`ю, щоб розібратися у всьому. Адже сам факт наявності того чи іншого майна не є правопорушенням. Не виключено, що більшість наших сумнівів після детальної перевірки розвіються. Якщо ж підозри знайдуть своє підтвердження, то інформація буде передана до правоохоронних органів, щоб вони могли дати компетентну оцінку, відповідно до своїх функціональних повноважень», - додав Юрій Дюг.

До слова, хоча представники ГО «АКМ» і сподіваються на публічність та відкритість суддів, поліцейських і прокурорів та їх готовність до діалогу, вони вже стикнулися з проблемами у доступі до інформації. А саме відсутністю в публічному доступі біографічних даних щодо освіти та трудового шляху декларантів, небажання надавати таку інформацію у відповідь на письмові запити. Так, представники Господарського суду Рівненської області вже неодноразово готували відписки на запити активістів, перенаправляли запити до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. А все лише для того, щоб максимально приховати інформацію про суддів та їх помічників.

Також у відкритому доступі відсутні й декларації посадовців, за виключенням електронних за 2016 рік. Посилань на відскановані паперові декларації, їх архівів немає на сайтах офіційних установ. А копії самих декларацій не дуже хочуть надавати у відповіді на запит.

 

Олеся БОРОВЕЦЬ

Читайте також