Сума податкового боргу Рівненщини - майже 470 тис гривень

фото ілюстративне

Недопущення та погашення податкового боргу є пріоритетним напрямком роботи податкової служби Рівненщини

Як визначає Податковий Кодекс, податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному п.14.1.175 статті 14 ПКУ. Обов’язок людини і громадянина щодо сплати податків і зборів у порядку і розмірах, встановлених законом, визначено статтею 67 Конституції України. При цьому, податковим обов’язком платника є самостійне обчислення, декларування та сплата суми податку та збору у порядку та строки, визначені Податковим кодексом та законами з питань митної справи. За несвоєчасну сплату грошових зобов’язань до платників податків застосовуються відповідні штрафні санкції, а також нараховується пеня за кожен день прострочення сплати.

Однак, незважаючи на визначені обов’язки щодо сплати та відповідальність за несплату (ухилення від сплати), сума податкового боргу є доволі значною як по державі в цілому, так і по Рівненській області. Наразі по території Рівненщини станом на 1 червня 2018 року ця сума складає -  464 767,2 тис. грн.

Основними причинами виникнення податкового боргу у платників податків є несплата донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов’язань (60,1 % від загальної суми), а також несплата самостійно задекларованих грошових зобов’язань - декларації, розрахунки, тощо (39,9% від загальної суми).

З метою вжиття заходів стягнення та погашення існуючого та упередження виникнення новоствореного податкового боргу у структурі органів ДФС діють підрозділи, чия компетенція включає у себе питання погашення боргу. Так, за 5 місяців поточного року за рахунок заходів стягнення на Рівенщині до бюджетів усіх рівнів надійшли кошти у сумі – 39003,8 тис.грн.

Крім того вжито наступні заходи, спрямовані на погашення податкового боргу:

- направлено 1208 податкових вимог;

- описано майна в податкову заставу на  72680,5 тис. грн;

- направлено 19 позови до суду стягнення коштів на суму 45784,7 тис.грн;

- направлено 9 позовів до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових коштів на суму 56670,3 тис.грн;

- стягнуто кошти в рахунок погашення боргу через органи ДВС – 1076,1 тис.грн;

- стягнуто  коштів з підприємств - боржників, які перебувають в процедурі банкрутства – 516,9 тис.грн;

- самостійно сплачено платником в рахунок погашення податкового боргу –  22641,1 тис.грн;

- надходження від реалізації заставного майна –286,3 тис.грн;

- надходження від сплати розстрочених сум – 608,4 тис.грн;

- стягнення з банківських рахунків – 232,9 тис.грн;

 - інші надходження – 36287,7 тис.грн.

Управління погашення боргу ГУ ДФС у Рівненській області наголошує, що робота з недопущення та погашення податкового боргу є одним із пріоритетних напрямів роботи податкової служби. Сплачені вчасно податки – це запорука своєчасного фінансування охорони здоров’я, освіти та інших важливих на сьогодні соціальних зобов’язань держави перед громадянами. З метою уникнення негативних наслідків та прикрих випадків виконуйте податковий обов’язок та сплачуйте податки вчасно і в повному обсязі.

 

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також