Суттєве підкріплення: більше сотні патрульних поліцейських сьогодні склали присягу у Рівному (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сьогодні на майдані Незалежності у Рівному урочисто складали присягу на вірність Українському народові 117 новопризначених патрульних поліцейських. Вже від сьогодні усі вони приступають до виконання своїх обов’язків. Тож тепер на вулицях Рівного буде значно безпечніше.

З цієї нагоди у центрі Рівного зібралося багато люду.

Усі новопризначені «копи» пройшли додатковий відбір та спеціальне 4-місячне навчання. Конкурс, який стартував ще 11 липня, складався з декількох етапів, серед яких психологічне тестування, медобстеження та перевірка фізичної підготовки. Тож відібрали кращих з кращих.

Серед них є й досвідчені – 8 АТОвців, двоє колишніх працівників пенітенціарної служби, троє – з державної служби охорони.

До слова, у патрульній поліції Рівного служитимуть не лише рівняни і мешканці області, а й хлопці та дівчата з інших областей України.

- 117 нових патрульних - це для нас суттєве підкріплення. Завдяки цим хлопцям і дівчатам ми повернемо кількість екіпажів з трас у місто, тож тепер у Рівному у нас буде 12 екіпажів, а не 4, що дозволить набагато краще відслідковувати порушення на вулицях міста та обслуговувати виклики більш оперативно. А це - близько 30 патрульних на добу, - зазначив начальник Управління Патрульної поліції Рівненської області Сергій МЕРЧУК.

Відтак, тепер у штаті патрульної поліції області разом з керівництвом налічується загалом 531 особа. З них – 80 чоловік ще проходять спеціальні навчання. Середній вік новопризначених «копів» становить 26 років. Загалом же, у лавах патрульної поліції працюють молоді люди віком від 20 до 34 років. Як зазначив очільник патрульних у Рівному Сергій Мерчук, набирають саме молодих, щоб з них можна було щось «виліпити».

До слова, серед  117 нових патрульних – 21 дівчина. Однією з них з є 21-річна Ірена Калецька, яка приїхала служити у Рівне з Млинівського району.

- Я ще в школі вирішила бути правоохоронцем. Свою майбутню професію бачила лише в органах, а тому після закінчення школи вступила в державну службу охорони. Я себе більше ніде не бачу на роботі - лише тут!  Як тільки я побачила, що відбувається набір нових патрульних, я в перший же день подала свою заявку і думала: пройду, то добре, а як ні – то буду подаватися далі в наступні набори. Насправді я дуже переживаю, але сподіваюся, що впораюся. Нас дуже добре підготували абсолютно до всіх можливих ситуацій. Думаю, що з часом і з досвідом все більше вдосконалюватиму свої вміння. Тим паче, що у нас дуже хороші наставники у патрульній поліції. Тому впевнена, що все буде добре!, - поділилася своїми враженнями з журналістами порталу «РівнеМедіа» новопризначена патрульна Ірена КАЛЕЦЬКА.

Також усі присутні привітали патрульну поліцейську Катерину Козак, яка сьогодні, в день присяги, також святкує свій День народження.

Керівник Патрульної поліції у Рівненській області Сергій Мерчук розповів, що вже з наступного понеділка вони обслуговуватимуть ще й трасу Рівне-Городище-Старокостянтинів. Таким чином, тепер патрульна поліція контролюватиме  всі траси міжнародного значення в області. До слова, для цього управління патрульної поліції у Рівненській області отримало у своє розпорядження 20 новеньких позашляховиків «Mitsubishi Outlander».

Крім того, у рівненських патрульних тепер є новий підрозділ «ТОР»:

- ТОР – це наш новий підрозділ тактико-оперативного реагування, який призначений для відпрацювання надважливих викликів і для охорони громадського порядку під час масових заходів, - пояснив Сергій МЕРЧУК.

До слова, кількість патрульних поліцейських в області планують постійно збільшувати:

- З понеділка у нас буде оголошено новий конкурс на 15 вакантних посад. Далі кожного місяця на 5-10 вакантних посад будуть оголошуватися набори. Ліміту штатних працівників у нас немає, тому що зона нашої відповідальності щоразу збільшується.  Тому якщо в нас виникає потреба чи необхідність, ми подаємо відповідне клопотання в Національну поліцію - і нам додають або ж скорочують штат. До речі, в Сарнах ми невдовзі також плануємо збільшувати кількість патрульних. Відтак, всім критикам патрульної поліції є можливість потрапити до наших лав і скуштувати нашого «смачного» хліба, - зазначив головний патрульний Рівненщини.

Після складання Присяги усіх патрульних поліцейських поблагословив Архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон.

Після вітального слова владика зазначив:

- Навіть якщо під час служби ви виявите порушником священика - завжди робіть свою справу. Завжди пам’ятайте, що всі ми рівні перед Богом і людьми, і за свої дії повинен відповідати кожен з нас.

Привітати нових патрульних прийшли також високопосадовці міста і області, зокрема міський голова Рівного Володимир Хомко, голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук, заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір, депутат Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, а також начальник ГУ НП України в Рівненській області Валерій Самчук, начальник ГУ ДСНС України в Рівненській області Сергій Крук та заступник прокурора Рівненської області Тарас Ільящук.

– Ми вас чекали, і чекали з нетерпінням! Тому що п’ять екіпажів на чвертьмільйонне місто – це було дуже мало. У вас непроста, дуже відповідальна робота. Бажаю вам міцної віри у власні сили, чесного кар’єрного росту і адекватної заробітної плати. І щоби вам вдалося втримати планку довіри до поліції на тому рівні, до якого вона зараз піднялася. З Богом!, - звернувся до патрульних міських голова Рівного Володимир ХОМКО.

 

- Сьогоднішня присяга розділить ваше життя на дві частини. Раніше ви відповідали за себе та родину. Відсьогодні ви відповідаєте за Українську державу та безпеку тисяч людей. По тому, як ви будете діяти, як ви дотримуватиметесь самі законів України, судитимуть про саму Україну, - сказав заступник голови Рівненської ОДА Віталій УНДІР.

 

- Основний показник ефективності роботи поліції – довіра людей. Патрульним вірять, їх підтримують. І хоча в цій професії, як і в будь-якій іншій, бувають помилки, ви маєте силу волі зробити висновки та рухатися далі. Будьте сильними та сміливими, адже від вас залежить безпека кожного з нас, - зазначив голова обласної ради Микола ДРАГАНЧУК.

Більше фото з події дивіться у фотоальбомі на нашій сторінці у ФБ за цим посиланням.

Читайте також