«Там лапка виглядає, там курка розкладається»: на Рівненщині конфлікт з агрокомпанією

На Рівненщині, у Млинівському районі, мешканці села Новоукраїнка скаржаться на неприємний запах, який іде від курячого посліду, який вивозять неподалік житлових будинків. Однак, не все так просто, адже разом із послідом там і тіла курей. Як розповіли журналістам «РівнеМедіа» місцеві мешканці, закуповують його як мінеральне добриво в фірми з-під Києва,  місцева компанія «АгроЕкспресСервіс».

«Агрофірма вивозить недалечко від будинків, до найближчого будинку – 20 метрів. Вивозять курячий послід із курячими трупами. Триває це біля місяця часу, вивозять посеред ночі, щоб люди не бачили, а воно так тхне, що дихати немає чим. Тут в людей алергії починаються, дітей стараємося забрати звідси, вивозити далі десь. Говорили з начальником цієї дільниці, що працює на тій фірмі, а він казав: «Добре, не будуть більше сюди вивозити, а в інше місце», але й надалі вивозять фурами посеред ночі», - зазначила місцева мешканка.  

Скидають те все на місці колишнього току, який недалеко від будинків. Жителі Новоукраїнки вже й до поліції скаржилися, однак, як запевняють, результату ніякого:

«Одної разу я викликала поліцію, думала, що вони може щось зроблять. Поліція навіть не перевірила, що там у фурах, ті сказали, що просто стоять. Через годину після того, як поїхала поліція, відкрили знову цю територію і висипали послід».

Варто зазначити, що в курячому посліді можуть міститися різні мікроорганізми, небезпечні для людини, серед них сальмонела, пташиний грип, орнітоз, а також яйця глистів. Всі ці мікроорганізми разом з послідом можуть потрапити на поверхню ґрунту, а потім і на овочі та фрукти, що ростуть на ділянці. А вже разом з ними – стіл до людей. З усього переліку мікроорганізмів найнебезпечнішими є, мабуть, бактерії сальмонели, оскільки захворювання може призвести до дуже тяжких наслідків.



З цим питанням ми звернулися до Головного управління Держспоживслужби в Рівненській області, після чого фахівці разом із керуючим відділенням №2 ПП «Агро-Експрес-Сервіс» виїхали на місце розташування цього посліду. Після огляду території вони встановили, що поза межами колишнього зернового складу таки є склад з курячим послідом та асфальтному майданчику, орієнтовно там 450 тонн.

«Поряд із майданчиком розташовані поля, які належать вищесказаному підприємству. Територія, на якій знаходиться послід має нахил в сторону полів. Відстань від майданчика до житлової забудови становить більше 300 метрів, що є дотриманням норм законодавства.  Роза вітрів в даній місцевості переважно західна, тому рух повітря іде з житлової зони до полів. З візуального огляду виявлено, що послід підсохший, трупи курей відсутні, різкого запаху немає», - зазначають в управлінні.  

Зі слів керуючого відділенням №2 Приходька, послід розвантажено тимчасовуо, у зв’язку з дощовою погодою, яка не дала можливість багатотонним вантажівкам завезти його на поле для внесення.  Послід використовують як органічне добриво під сільськогосподарські культури. Також керуючий запевнив, що протягом 5-7 днів послід буде вивезено та внесено в поля, які належать ПП «Агро-Експрес-Сервіс». Після цього майданчик обіцяють зачистити.

Разом з тим, з мешканцями села погодили, що ніякої екологічної катастрофи для населення немає, і обіцяють, що до святкування Дня села (15 липня) територія буде прибрана. Директор школи підтвердив, що неприємний запах до місцевої школи не потрапляє.

Читайте також