Татарська вежа на Рівненщині: старовинні фото

фото - Фейсбук

Після одного зі своїх військових походів Констянтин Іванович Острозький поселив полонених татар на північно-східних околицях Острога. Одна з вулиць північно-східної частини міста до нашого часу має назву Татарської, пише Yevhen Yakovenko.

Наступне століття було для Острога найбільш успішним. Син Констянтина Івановича Василь-Констянтин заснував у місті слов'яно-греко-латинську школу — Острозьку академію. Основна з функцій школи — обслуговування друкарні, яка розміщувалася неподалік школи. Тут Іван Федоров друкує шість книг: у 1578-му — Буквар і Азбуку, у 1580-му — Новий завіт з псалмами і алфавітний покажчик Тимофія Михайловича до нього, у 1581-му — Хронологію... Андрія Римші і Острозьку Біблію.

Щоб заїхати до міста того часу, варто було проїхати крізь одну з брам, шлях до якої на випадок небезпеки міг прострілювався з вежі брами. Зараз одна із брам міста, яка має назву Татарської (поруч вулиці Татарської, де за Констнянтина Івановича жили татари, а в міжвоєнний час — (здебільшого) євреї, яких було вбито під час Голокосту), набуває нового вигляду завдяки проекту "Культурний барбакан". Почитати про цей проект і підтримати його тут: http://barbakan.visitostroh.info/

Обвалилася ця брама у 1849-му, тому на всіх відомих мені знімках має такий "сучасний" вигляд, який невдовзі має змінитися.

Читайте також