Тепер кошти Рівненського інституту післядипломної освіти можна відслідкувати онлайн

«Більшість комунальних підприємств не виконують вимог закону про відкритість публічних коштів», «Що приховують комунальні підприємства…?», «Більшість комунальних підприємств не є інформаційно відкритими» – саме під такими заголовками на просторах Інтернету не рідко зустрічаються статті, присвячені дослідженню публічності комунальних підприємств у різних регіонах України.

Громадські активісти докладають значних зусиль аби не лише підвищити прозорість і стимулювати інституційну спроможність органів влади, створити умови для боротьби з корупцією, але й підвищити фінансову обізнаність населення та розвивати інструменти локальної демократії. Чи не найпродуктивніше у цьому напрямку працює ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос», експерти якої розробили інтерактивну систему візуалізації «Відкритий бюджет».

До появи системи бюджетна інформація в Україні залишалася вкрай складною для пересічного громадянина, адже подавалася у вигляді безрозмірних exel-файлів або баз даних, які неможливо переглянути без спеціального програмного забезпечення.

Система ж містить деталізовану інформацію про розподіл бюджету у вигляді інтерактивної інфографіки, інформацію про ключові показники виконання бюджетів з можливістю порівняти їх за роками, а також з іншими містами України, інформацію про бюджетний календар міста, карту ремонтів міста, бібліотеку найважливіших документів, що стосуються бюджету міста та інше.

До нещодавнього часу систему могли використовувати лише органи влади та місцевого самоврядування. Однак команда Центру «ЕЙДОС» розробила додаток, який допомагає контролювати ще й витрати бюджетних установ. За допомогою додатку Paywatch в декілька кліків можна розмістити на будь якому сайті візуалізацію витрат бюджетних установ України. Постійно оновлювана візуалізація знаходиться за постійною адресою на сайті інституту http://roippo.org.ua/news/4908/ .

Першим комунальним закладом у Рівненській області, який скористався цим програмним забезпеченням, став Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Варто нагадати, що згідно Закону України «Про освіту», який вступив в силу 28 вересня 2017 р., а саме статті 30 «Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти», будь-яка особа повинна мати доступ до інформації про діяльність закладу освіти. Зокрема, заклади освіти, що отримують публічні кошти, зобов’язані оприлюднювати на доступних веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження і використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Як пояснила Алла Черній:

"Цим кроком ми хочемо показати, що прозорість, відкритість та підзвітність є тими основоположними цінностями, які складають основу всієї нашої діяльності, від яких ми не відступимося ніколи, за жодних обставин".

Сподіваємося, що позитивний приклад Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти наслідуватимуть й інші заклади. Це допоможе нам не лише оцінити, скільки реально коштів зараз українське суспільство вкладає в освіту, але й дасть прозору картину того, на що ці кошти витрачаються.

Для візуалізації витрат потрібно скористатись додатком Paywatch, який доступний на сайті бюджетної візуалізації Центр політичних студій та аналітики https://openbudget.in.ua.

Електронна адреса Центру суспільних дій «СІВІТАС» [email protected].

Читайте також