Третяк хоче віддячити Романчуку за медалі: тренер спортсмена поставив у приклад Хомка

Один з найкращих плавців світу на довгих дистанціях, рівнянин Михайло Романчук, після успішного виступу на Олімпійських іграх у Токіо приїхав до рідного міста. Першим ділом спортсмен відвідав рідний басейн на Північному, де робив перші кроки на шляху до великих досягнень, а згодом прийняв вітання від керівників області та міста.

На зустріч до міського голови Рівного Олександра Третяка Михайло прийшов разом зі своєю дружиною Мариною та тренером Петром Нагорним. Наставник спортсмена першочергово подякував рівнянам за підтримку та висловив вдячність колишньому міському голові Володимиру Хомку, який постійно підтримував Михайла Романчука під час своєї каденції.

– Я вдячний колишньому міському голові Володимиру Євгеновичу Хомку за підтримку в підготовці. Надіюся, що Ви (звернувся до Олександра Третяка, - авт.) нас так само підтримаєте в необхідний час. Сподіваюся, що так само будете з нами співпрацювати, як це було з Володимиром Євгеновичем, – зазначив Петро Нагорний. – А то й навіть краще, – підтримав тренера Михайло Романчук.

Олександр Третяк заявив, що рівненські олімпійці заслужили отримати солідну грошову винагороду за перші в історії області нагороди Літніх Олімпійських ігор. Міський голова ініціюватиме подвоєння виплат за медальні досягнення спортсменів.

– Раніше було положення, згідно якому, спортсмену, який виграв олімпійську медаль, виплачувалось 90 тисяч гривень, а тренеру 45 тисяч гривень. Я вважаю, що це зовсім мало. У положенні треба прописати пункт, що виплата здійснюється окремо за кожну медаль. Так само і тренер має отримати відповідне нагородження та мотивацію. Буду ініціювати рішення, щоб хоча б подвоїти цю суму для спортсменів. Раніше спортсмени отримували від міста квартири або земельні ділянки. Тепер ми хочемо їх фінансово мотивувати до більших перемог. Михайле, сподіваюся, ти станеш прикладом для тих пацанів і дівчат, які зараз займаються плаванням у Рівному. Для мене принциповим завданням стоїть оновлення всіх басейнів у місті, щоб вони були придатними для занять, – поділився планами міський голова.

Басейн СДЮСШОР №2 виховав чимало успішних плавців. Михайло Романчук пригадав, що колись надихався виступами старших плавців, які вже тоді демонстрували високі результати не лише в Україні, а й на міжнародній арені.

– У свій час я так само дивився на більш дорослих спортсменів, на ту саму Аню Хлістунову, яка свого часу показувала досить високі результати на світовому рівні. Також приходив в басейн, дивився як вона тренується. Мене це мотивувало, – розповів дворазовий призер Олімпіади в Токіо.

Під зустрічі згадали про необхідність будівництва у Рівному 50-метрового басейну. Раніше розглядали варіант, що він може з’явитися на вулиці Макарова – під час наступної черги будівництва Палацу спорту.

– Протягом всієї своєї спортивної кар’єри я чую, що ось-ось у нас в Рівному має з’явитися 50-метровий басейн, то в одному районі, то в іншому, – дорікнув міській владі Михайло Романчук.

Дружина плавця, одна з провідних легкоатлеток України, Марина Бех-Романчук зазначила, що у її рідному Хмельницькому умов для тренувань є значно більше, ніж у Рівному. Зокрема, функціонує легкоатлетичний манеж, який дозволяє всю зиму тренуватися вдома, а також стадіон. Розповіла Марина і про цікаві відносини у сім’ї двох спортсменів.

– Спортивна сім’я – це незвичайний стиль життя. Це постійні подорожі та збори. У нас таке веселе життя, постійно на зв’язку, на телефоні. Не завжди все відбувається так, як того хочеться. Як бачите, завдяки такому тандему вдається досягати медалей, результатів. Сподіваюсь, що показники будуть надалі тільки рости, – заявила Марина.

Михайло та його команда вже дивляться у майбутнє, готуються до найближчих чемпіонатів світу та Європи. Сподіваються, що у 2024 році у Парижі випаде нагода здобути золоту нагороду Олімпійських ігор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це була моя мрія»: рівнянин Олег Омельчук з четвертої спроби підкорив Олімпійський п’єдестал

Читайте також