Три норми опадів й історичний температурний мінімум: яка була погода у вересні на Рівненщині

Цьогорічний вересень запам'ятався рівнянам холодними та дощовими днями. Згідно статистики минулих років темпаратура у вересні була нижчою на 2 градуси від звичної, а замість 10 дощових - було 20.

Про це повідомляють на сторінці Рівнегідрометцентру.

У центрі пояснюють, що цьогоріч у вересня наступила метеорологічна осінь: відбувся стійкий перехід середньої добової температури повітря через +15 градусів в бік зниження, що на півтора тижні раніше кліматичних строків.

Середня добова температура була переважно нижчою по відношенню до норми на 1-3 градуси, окремими днями (6-7, 9, 12, 20 та 23 вересня) на 4-5 градусів; в середині місяця (14-17 вересня) була близькою до норми і лише наприкінці місяця дещо перевищувала норму.

"Мінімум температури повітря становив: в північній частині 0,4 градусів морозу, на решті території 2 градуси тепла, 2, 6 та 7-го вересня на АМСЦ Рівне перекривши добовий історичний мінімум; максимум температури склав 21 градус тепла. Середня за місяць температура повітря була на 2 градуси нижчою кліматичної норми – за останні 25 років нижчою вона була лише у вересні 2000р."

Опади по території у вересні також розподілились нерівномірно: в центральній частині їх випало майже три норми – 268% , за повоєнний період більше їх було лише у вересні 2001р.; на решті території випало близько двох норм –196-200% місячної норми. Левову їх частку принесли окремі дощі наприкінці першої та другої декад.

Читайте також