"Це чеське село": як жителі села на Рівненщині реагують на його перейменування

У рамках дерусифікації на Рівненщині перейменували село Московщина. Терер воно називається Щасливе. 

Відповідне рішення минулого тижня ухвалили народні депутати. 

Як повідомляє Суспільне, нині у селі проживає близько 20 людей. 

Місцевий житель Олександр Косинчук розповідає, що ніколи не соромився назви свого села. 

"Я знаю, що його чехи заснували. Тому що чехи тут землю мали. Ліс вони викорчували і побудували село. На мою думку, перейменування зараз - не на часі. Ну, Щасливе, то хай буде Щасливе. Я не маю нічого проти". 

Місцева жителька Олена зазначила, що колишня назва села їй подобалась більше.

"Ми дуже любимо цю назву. Нам подобається, тому що це чеське село, вони ж його заснували, вони назвали його. Назва - сама проросійська, бо ж тоді хто думав?", — додала жінка.

Те, що село Московщина заснували чехи, підтвердив й краєзнавець Микола Бендюк. Проте зауважив, що назву селу дали росіяни.

"Є дві версії походження цієї назви. Одна з них — це, власне, солдати, які відслужили в російській армії в ХІХ столітті. Їм виділили територію і вони поселилися, створивши колонію, яку назвали Московщина. На одній зі старих карт зазначається, що урочище Московщина було назване ще десь в першій половині ХІХ століття. Воно вже на картах є. Але все одно, як би там не було — це походження Російської імперії", — розповів Микола Бендюк.

Він також додав: "Я вважаю, що назви населених пунктів або мають мати історичну основу, або відповідати українській пропаганді. А Щасливе — таке абстрактно-аморфне. Тим більше для цього маленького села, яке вимирає. Там лишилося не багато часу йому жити, тому помре як Щасливе".

Нагадаємо, окрім Московщини, перейменувала ще два населених пункти на Дубенщині - М’ятин та Придорожнє.