Церковні війни: як програє Київський патріархат

Революційна хвиля

В області УПЦ має більше 600 парафій, а Київський патріархат – вдвічі менше - 340 парафій. На патріотичній хвилі другі мали усі можливості посилити свої позиції. До того ж, люди самі бажали до них перейти через конфлікт в політичних питаннях між парафіянами та кліриком. Адже УПЦ асоціюється в людей з Росією через свою неоднозначну позицію та близькі відносини з церквою держави-агресора.


З іншого боку, цьому причиною стали глобальні проблеми у православ’ї.


«Конфлікт на Сході продемонстрував низку глобальних проблем богословського характеру. З обох сторін воюють православні: православні священики присутні як в одній, так і в іншій стороні. Війна православних з православними, освячена православними священиками - це вже звучить абсурдно. В богослов’ї відсутня теорія справедливої війни, і не можна визначити, яка війна є богоугодною, а яка порушенням заповіді «Не вбивай!» Жодна з існуючих у сучасному світі 13 помісних автокефальних церков, чия самостійність і канонічність не оскаржується ніким у православному світі, не висловили своєї позиції щодо війни між православними в Україні. Вони просто не можуть теоретично обґрунтувати свою позицію на релігійних засадах», - розтлумачує ситуацію старший викладач Національного Університету «Острозька Академія», кандидат філософських наук Анатолій Мініч.


Окрім рішучих селян, Київський патріархат задіяв націоналістичні організації. Також їм допомогли проукраїнські позиції місцевої влади.

Читайте також