Ціна спадщини для рівнян: чи скасовані угоди дарування насправді?

«З 1 листопада в Україні неможливо вступити в спадщину або скласти договір дарування», - новина з таким заголовком днями облетіла чи не весь український медіапростір і викликала обурення у читачів. Портал «Рівне Медіа» вирішив дізнатися, чи справді скасовано угоди дарування.


Відтак, усі видання, які публікували матеріали на таку тему, посилалися на Постанову Кабінету Міністрів України № 231 від 4 березня 2013 року «Про питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства». Згідно з нею, об’єкти оціночної діяльності не мають права визначати вартість майна, хоча ця процедура необхідна для оформлення договору дарування і спадщини. На сайті Уряду таку постанову ми знайшли, однак там-таки зазначено: «Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ № 358 від 21.08.2014». Тобто документ не дійсний уже 3 роки, але на нього і досі посилаються. У відділі з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Рівненській області пояснили:


«Раніше були незрозумілі плітки стосовно того, що нотаріуси з 1 листопада не зможуть посвідчити договори дарування чи видати свідоцтво права на спадщину – це не підтверджена інформація. Нотаріуси згідно з чинним законодавством видавали і будуть видавати свідоцтва і посвідчувати, адже для цього немає ніяких перешкод».


Отож, панікувати немає причин. Українці, як і раніше, можуть вступати в права на заповіт і дарування за уже відомою схемою. Для цього можна скористатися послугами державних або приватних нотаріусів. Вартість послуги корегується законодавством.


«Якщо звертатися до приватних нотаріусів, то вони складають плату згідно Закону України про нотаріат за домовленістю. У державних – згідно з тарифами за надання додаткових нотаріальних послуг. Також знімається плата за внесення до спадкового реєстру, наявність посвідченого заповіту та за бланк»
, - розповіли у відділі з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Рівненській області.

Складання проекту заповіту коштує від 100 до 334 гривень, посвідчення заповіту – 117, а скасування обійдеться у 67 гривень. Більше цін можна дізнатися можна тут.


Олеся БОРОВЕЦЬ

Читайте також