Турнір лучників, реконструкція бою і парад човнів: у Рівному відгримів фестиваль на «Оствиці» (ФОТО)

У Рівному на березі озера Басів Кут у парку історичної реконструкції «Оствиця» відгримів фестиваль прадавніх човнів. Усі, хто був на заході, не виїжджаючи з міста перенеслись в епоху середньовіччя.  


Цим фестом намагались привернути увагу спільноти до минулого, популяризувати історико-культурну спадщину Волині та України. Це вже не перший подібний захід, який проводять у Рівному. Ініціатор його проведення, один із ентузіастів, котрі створювали цей парк, Юрій Ойцюсь розповів, що мали на меті зробити цю подію нетиповою.

«Я розумів, що я не хочу ярмарковий тип. Ми навіть не допускаємо майстрів, які продають якісь товари по типу китайських чи чогось такого. Я хотів, щоб це був фестиваль нішевої історії. Зараз ми хочемо виховувати своїх майстрів на «Оствиці», до нас приїжджають реконструктори, свої товари продають і формат фестивалю і надалі робитимемо схожим на нинішній», - сказав Юрій Ойцюсь. 

Для гостей фестивалю організували безліч забавок і видовищ. Так, рівняни могли побачити реконструкцію стародавнього бою - яким він був понад тисячу років тому. Воїни в обладунках демонстрували різні способи захисту та нападу, а потім і зійшлись у бою. У відвідувачів це викликало неабияке захоплення.

Відчути стародавню епоху допомогли костюмовані учасники фестивалю, розваги, майстер-класи з середньовічних ремесл тощо. Відвідувачі «Оствиці» наочно могли побачити, яким було медоваріння і гончарування за часів Русі.    

Захід проводили за підтримки Управління культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради. Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян, який був на події, відзначив непересічну  ідею організаторів. До того ж, на попередній сесії депутати підтримали проект рішення, яким земельну ділянку, на якій знаходиться «Оствиця», передали на баланс міського Тресту зеленого господарства.

«Парк історичної реконструкції «Оствиця» - неймовірне місце, де всього за мить можна потрапити в часи стародавньої Русі, відчути побут мешканців, які жили тут у X-XI столітті. Радію, що в нашому місті є люди, які з таким ентузіазмом ставляться до відновлення історії свого краю, адже саме завдяки їм ми маємо у Рівному таку туристичну родзинку, - сказав секретар міськради. - Щоразу, коли приїжджаю на цю локацію, тут є щось нове, вона розбудовується. Ми беремо цей парк  під свою опіку, аби вберегти від вандалізму, організувати освітлення тощо. Виділення землі дозволить також і отримувати грантові кошти. Міська рада і надалі підтримуватиме «Оствицю», щоб це гарне місце, наче магніт притягувало  гостей і самих рівнян».

Організатори продумали реконструкції різних епізодів історичного минулого України. Зокрема, на мешканців чекав турнір лучників. Умільці стріляли з різних локацій, таких як човен і дерево. Мешканці із захопленням спостерігали за імпровізованим побутом жителів Русі. Рівнянин Іван поділився враженнями з нашими журналістами:

«Нереально крутий захід. Мені він подобається тим, що не схожий на усі ті, які проводять у місті. Тут немає рядів з їжею, немає прилавків із дешевими поробками, які можна купити на кожному кроці в містах. Фестиваль атмосферний, чого лише варті бої чи турнір лучників».

Організатори привідкрили завісу наступного фестивалю - планують його проводити два дні. Перший буде закритого типу – хочуть із реконструкторами створювати відео- та фотоматеріали, а вже наступний день буде розважальним і доступним для всіх охочих.

Читайте також