У Греції виявили раніше невідомі три примірники "Острозької Біблії"

На горі Афон, що знаходиться у Греції, український науковець виявив три раніше невідомі примірники "Острозької Біблії", яку надрукували на території сучасної Рівненщини. Ймовірно, книги належали ченцям кінця XVI — початку XVII століття. Загалом до цього було відомо про 350 примірників видання. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило, інформує Суспільне.

Він зазначив, що виявив у монастирській книгозбірні на Святій Горі Афон три раніше невідомі примірники "Острозької Біблії" 1581 року: 

"Отримав унікальну можливість попрацювати з рідкісними українськими стародруками XVI—XVIII століття, які зберігаються тут у великій кількості в закритих монастирських книгосховищах. Зокрема, тут виявили три невідомі раніше примірники "Острозької Біблії" — першого повного друкованого українського видання Біблії церковнослов'янською мовою". 


У серпні 2024 року "Острозькій Біблії" виповниться 443 роки. З півторатисячного тиражу до наших часів збереглося 350 примірників, чотири з яких знаходяться на Рівненщині. 

"Тепер до цього переліку додалися ще три раніше невідомі екземпляри. Судячи з маргінальних записів на стародруках, вони належали українським афонським ченцям кінця XVI — початку XVII століття", — зазначив Сергій Шумило.

Окрім цих примірників, в монастирський книгозбірні, зокрема, зберігаються стародруки видані в XVI-XVII столітті:

  • "О єдиній істинній вірі", Острог, 1588 рік; 
  • "Слова Василія Великого", Острог, 1594 рік, три примірники; 
  • "Маргарит Златоустого", Острог, 1595 рік, два примірники; 
  • "Повчання св. Іоана Златоустого", Острог, 1607 рік; 

В іншому афонському монастирі кандидат історичних наук виявив стародрук "Лекарство на умисел", виданий в Острозі у 1607 році.

"Це ще далеко не повний перелік. Велика кількість українських стародруків XVI–VIII століть, що зберігаються на Афоні, засвідчує тісні контакти афонських монастирів з духовенством та чернецтвом Київської Митрополії, а також з українським козацтвом, козацькою старшиною. Це тема окремих подальших досліджень. Це є предмет нашої національної гордості", — додав Сергій Шумило.

 

Читайте також