У громаді на Рівненщині мешкає талановита мисткиня, яка пише картини та створює ляльки-мотанки

У Білокриницькій громаді мешкає талановита художниця Дмитришина Марія Михайлівна, яка, окрім написання картин, заглибилася в народне мистецтво та почала створювати ляльки-мотанки.

Про талант жінки та її захполення мистецтвом розповіли в Управлінні культури і туризму Рівненської ОДА в межах проєкту "Рівненщина на смак".

Пані Марія народилася 20 вересня 1981 року в с. Глинки. Перша вчителька помітила нахил до точних копій і постійно підтримувала бажання малювати. Під час навчання в школі виконувала різні завдання з оформлення стендів і плакатів.

1996 року жінка вступила до художньої школи Рівного. Захоплювалася творчістю свого вчителя Горєлова М. Є., який закінчив у свій час художнє училище Одеси.

1999 року одночасно отримала свідоцтво про повну середню освіту та закінчення Рівненської дитячої художньої школи. Рішення було однозначним – продовжити художню освіту.

1999 року панів Марія вступила до Одеського державного художньо-театрального училища ім. М. Б. Грєкова, яке є одним із найстаріших художніх навчальних закладів України. Після закінчення у 2004 році жінка отримала диплом викладачки, художниці-виконавиці живопису. Захистила дипломну роботу з живопису «Музика». 2008 року закінчила Рівненський гуманітарний університет за спеціальністю «Образатворче та декоративно-прикладне мистецтво» та здобула кваліфікацію художника-майстра декоративно прикладного мистецтва, викладача. Працювала викладачем у ВПУ-1 в м. Рівне, Гощанській школі мистецтв. Певний час - на підприємстві «Бурштин» м. Рівне. Марія продовжує писати натюрморти та пейзажі.

"Марія Дмитришина — талановита майстриня, яка починала як художниця, малюючи натюрморти та квіткові композиції, але з часом відчула потребу глибше зануритися у світ народного мистецтва. Ляльки - мотанки стали для неї справжнім відкриттям, поєднанням традицій та творчої свободи. Її шлях до цього мистецтва був наповнений пошуком гармонії між красою природи та народними традиціями. Кожна лялька, яку створює Марія, — це не просто декоративний виріб, а справжній оберіг, наповнений символікою і теплом її душі. Її творчий процес — це кропітка робота, яка починається з обмірковування символіки ляльки, продовжується вибором матеріалів і завершується ретельним виконанням кожної деталі", - ідеться в повідомленні.

Як додають наприкінці, Марія вірить, що кожна мотанка повинна нести в собі особливу енергію. Для жінки це - не просто мистецтво, а спосіб доторкнутися до глибинних традицій, передати частинку своєї душі в кожному виробі.