У громаді на Рівненщині підвищили тарифи на водопостачання: які причини

У Здолбунівській громаді під час засідання виконкому затвердили нові тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

У Здолбунівській міськраді зазначили, що це рішення зумовлене тим, щоб забезпечити безперебійну роботу підприємства.

Тож, відповідно до рішення, з 1 червня 2024 року тариф становитиме  77,35 грн за м3.

 

З 2022 року коригування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для інших споживачів та бюджетних установ відбувалося тричі. При цьому тариф для населення відтоді залишався сталим. Різницю у тарифах підприємству відшкодовували з бюджету громади відповідно до Програми відшкодування різниці між тарифами на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для населення.

Як інформують у КП «Здолбунівводоканал», нині зростання тарифів зумовлене низкою незалежних від підприємства причин, серед яких:

  • зростання вартості послуг РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» за каналізаційні послуги водовідведення 108,8% (з 6,10 до 12,74 грн);
  • зростання ціни на електроенергію для усіх категорій споживачів;
  • зростання вартості паливно-мастильних матеріалів;
  • зростання обсягів реалізації послуг з централізованого водопостачання та водовідведення (як наслідок застосуванням підприємством положень ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»);
  • зростання розміру мінімальної зарплатні;
  • постійне зростання вартості матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання та комплектуючих, що необхідні для обслуговування, експлуатації та ремонту мереж, обладнання та устаткування насосних станцій, які є фізично зношеними, а 84% водопровідних та каналізаційних мереж мають вік понад 30 років та ін.

– Наше завдання – забезпечити безперебійне водопостачання та водовідведення у тих умовах, в яких ми нині працюємо. Підприємство повинне вчасно оплачувати електропостачання, а також ті послуги, які нам надає «Рівнеоблводоканал». А для цього важливо встановити економічно обґрунтований тариф, який і пропонуємо на розгляд виконкому, – зазначив директор КП «Здолбунівводоканал» Анатолій Столярчук.

Для порівняння актуальних тарифів на водопостачання та водовідведення для населення у різних містах Рівненщини:

Читайте також