У Києві лікарі приживили палець 9-річному хлопчику, якого батько вивіз з окупації

У Києві медики "пришили" палець 9-річному хлопчику, який постраждав під час окупації. 

Про це повідомляють на сторінці "Охматдиту". 

Як розповідають лікарі, хлопчик перебував в окупованому селі Димер на Київщині. Малий підглядав, як батько рубав дрова, і вирішив допомогти.

- Результат: відрубані 2 пальці, - зазначають медики, не повідомляючи обставин, як це сталося.

Дитина потребувала негайної допомоги медиків, але росіяни не пропускали українські швидкі на окуповану територію. Тоді тато хлопчика вирішив іти на прорив самотужки. 

На щастя, їм вдалося вирватися з окупації, батько з сином поїхали напряму до найбільшої дитячої лікарні.

- В Охматдиті хлопчику провели реплантацію одного пальчика. В іншому був відрізаний занадто маленький сегмент (нігтьова фаланга), де відсутні судини, а, отже, шансів на приживлення не було. 

Реплантація — це повторне приєднання мікрохірургічним способом повністю відсіченої частини кінцівки. Команда відділення налагодила весь процес, щоб допомогти більшій кількості пацієнтів. Річ у тому, що реплантація вимагає різних фахівців для грамотного проведення всіх етапів лікування, каже завідувач відділення пластично-реконструктивної мікрохірургії Валерій Бовкун.

За його словами, спочатку травматологи синтезують кістки, далі працюють судинні хірурги (які часто не працюють з дітьми, бо в Україні нема окремої спеціальності дитячий судинний хірург) і потім нейрохірурги зшивають нерви й завершують процес знову травматологи, які зашивають сухожилля, м'язи й саму рану.

- В нашому ж відділенні реплантацію проводить одна бригада. Кожен лікар володіє всіма напрямками та здатний виконати всі етапи відновлення відірваного сегмента, - пишуть медики. 

Як правильно транспортувати ампутовані кінцівки: 

Найкраще використовувати спеціальний контейнер. Але можна скористатися правилом трьох пакетів:

1. Відчленований сегмент слід покласти у простий чистий поліетиленовий пакет. На місце рани прикладаємо звичайну серветку, трохи змочену водою. Пакет зав’язуємо.

2. Потім перший пакет поміщаємо у другий — з будь-якою чистою водою.

3. Наступний крок — ці два пакети поміщаємо в третій, з льодом.

Ідеальна температура для транспортування: +2 +4°C. В жодному разі не можна класти кінцівку одразу в лід — під час замерзання кристали льоду руйнують клітини.

Велику роль має час: маленькі сегменти (палець) треба доставити до лікарні менш ніж за 12 годин після ампутації, великі (рука, передпліччя, кисть) — за 6.

- Важливо розуміти: навіть правильно доставлений ампутований сегмент — ще не запорука 100% успіху. Чи приживеться відновлена кінцівка залежить від багатьох факторів, зокрема й від обсягу. Великі сегменти в середньому вдається відновити приблизно у 20% випадків, а невеликі — у 80-90%. При цьому близько 80% функцій зберігаються. Неозброєним оком навіть непомітно, що в людини було щось ампутоване, - зазначають лікарі. 

Що робити у випадку ампутації сегмента кінцівки?

Викликати швидку за номером 103. Там дитині нададуть першу медичну допомогу.

Дізнатися про можливість реплантації на місці (районна чи обласна лікарня).

Читайте також