У Клевані перевіряли спецшколи: які порушення було виявлено

Команда Представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області здійснила моніторингові візити до спецшкіл № 1, № 2 і Санаторної школи I-III ступенів, що знаходяться в селищі Клевань.

Про це повідомили на сторінці Представництва у Facebook.

Візит було зроблено спільно з експертом проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми».

Серед учнів освітніх закладів є 12 дітей зі статусом дитини-сироти й дитини, позбавленої батьківського піклування; 8 із них мають опікунів. Інші 4 дитини перебувають на повному держзабезпеченні й від початку повномасштабного вторгнення перебувають у Німеччині, куди їх було тимчасово евакуйовано з метою безпеки.

За підсумками моніторингових візитів було виявлено окремі порушення в роботі закладів щодо додержання прав дітей.

Зокрема, у Спеціальній школі № 2 кімнати пансіону закладу не відповідають санітарному регламенту. Діти проживають по 8-10 осіб. Також установлено, що в закладі немає підвального укриття. Під час повітряних тривог використовують облаштоване приміщення коридору першого поверху спального корпусу.

У двох інших закладах виявили, що особові справи дітей, позбавлених батьківського піклування, й окремі індивідуальні плани потребують доопрацювання. Опікуни не були ознайомлені з індивідуальним планом дітей, що є важливими інструментами в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, оскільки містять детальну інформацію про послуги, які дитина має отримувати.

Усі школи мають у своєму складі пансіони. Учні можуть ними скористатися, коли час проїзду дитини до закладу освіти міським або приміським транспортом загального користування перевищує 1 годину. У школах для дітей із цілодобовим перебуванням організовано п’ятиразове харчування.

Також тут проводять превентивні заходи щодо попередження булінгу. За потреби учні можуть звернутися до психолога й медпрацівника. Моніторингова група з’ясувала, що дотримано всі вимоги щодо терміну придатності медичних препаратів.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені та направлені відповідні рекомендації для усунення виявлених недоліків.

Читайте також