У Львові лікарі пересадили 44-річному рівнянину кістковий мозок

У Львові медики врятували рівнянина, якому діагностували злоякісне захворювання крові після того, як чоловік упав на вулиці. У Лікарні святого Пантелеймона чоловіку провели хіміотерапію та пересадження стовбурових клітин (ТКМ).

Про це повідомили в Першому медичному об'єднанні Львова.

44-річний Руслан Велешко з Рівного отримав травму минулої зими. Він послизнувся на вулиці, упав і відчув сильний біль у попереку. До травматологів чоловік звернувся не відразу.

"Я відчував сильну втому та біль у спині. Постійно перевтомлювався на роботі і вважав, що це викликано болем. Спробував пройти курс масажів, але це не дало жодних покращень", - розповів Руслан.

Оскільки ліпше чоловікові не ставало, він усе ж пішов до лікарні.

Медики діагностували пацієнтові перелом ребра й ураження хребців, але були сильно здивовані, адже за такого легкого падіння чоловік навряд чи міг отримати таку важку травму. Отож лікарі запідозрили більш серйозне захворювання. Після обстеження в Руслана виявили множинну мієлому - злоякісне захворювання кровотворної системи, за якого відбувається пухлинне розростання плазматичних клітин.

За порятунком рівнянину порадили звернутися до львівських спеціалістів відділення гематології та трансплантації кісткового мозку Лікарні святого Пантелеймона. Спеціалісти призначили пацієнтові кілька курсів хіміотерапії. У разі її дієвості чоловікові також була показана аутологічна трансплантація кісткового мозку, тобто – пересадка його власних стовбурових клітин. Рівнянин вирішив довіритися львівським онкогематологам.

“Руслан пройшов 3 курси хіміотерапії, після чого йому була проведена аутологічна трансплантація. Цей процес складався з двох основних етапів: спочатку відбулася стимуляція та забір стовбурових клітин за допомогою аферезу, після чого клітини заморожувалися і готувалися до ТКМ. Трансплантація минула добре, а відновлення відбулося досить швидко і без значних ускладнень”, - розповіла Соломія Глуховська, завідувачка відділення гематології та трансплантації кісткового мозку Лікарні Святого Пантелеймона.

Як додають у лікарні, упродовж усього процесу лікування Руслана дуже підтримувала його дружина. Сам пацієнт, за словами медиків, - оптиміст за натурою та був налаштований на позитивний результат.

Минуло півтора місяця після ТКМ. Нині Руслан, як зауважують у лікарні, почувається добре. Він вдома в Рівному. А до лікарів приїжджає лише на контрольні огляди, під час яких вони фіксують у пацієнта ремісію. Отож чоловік планує вже незабаром повернутися на роботу.