У мешканців Рівненщини вилучили 725 кг бурштину

У прокуратурі Рівненської області визначили шляхи ефективності боротьби із незаконним видобутком бурштину.

Проблема незаконного використання та видобування надр залишається однією із найгостріших у Рівненській області. Осіння дощова погода дала поштовх старателям длязапущення мотопомп в лісах Полісся та активізації незаконної діяльності з видобутку «сонячного» каміння.

З метою упередження та локалізації цих негативних явищ, посилення результативності у боротьбі з незаконними операціями із бурштином, ці питання обговорено 13.09.2018 у прокуратурі області на черговому засіданні міжвідомчої робочої групи за участі представників усіх правоохоронних відомств, органів державного контролю Рівненщини, керівників структурних підрозділів регіональної прокуратури,  місцевих прокуратур та начальників територіальних підрозділів поліції.

Розпочав роботу засідання головуючий - заступник прокурора області Мирослав Пацкан, який незадовільно оцінив роботу учасників міжвідомчої робочої групи та зазначив, що результатів реальної протидії незаконному видобуванню бурштину в окремих районах області не досягнуто. Недопрацьовують, за його переконанням, працівники правоохоронних органів у Зарічненському, Сарненському та Рокитнівському районах, де рівень розкриття незаконних оборудок з бурштином є вкрай низький.

Потребує активізації робота з виявлення осіб, які займаються скуповуванням, переміщенням та контрабандою бурштину, протидіїзлочинності, зокрема у її організованих проявах.

Однією із причин неналежного стану боротьби із бурштиновим промислом, на думку заступника прокурора області, є несвоєчасне реагування та організація виїздів правоохоронців на місця незаконного бурштинового видобутку, що у свою чергу призводить до втрати можливості належної фіксації кримінальних правопорушень, невстановлення осіб, причетних до їх скоєння.

Підтвердженням цьому стали результати виїздів керівництва прокуратури Рівненщини на минулому тижні на місця незаконного видобутку бурштину. «Місячний ландшафт» із значною кількістю ям на майже 6 тисячах га землі, повністю знищені ліси внаслідок значної кількості викопаних каналів для забору води, - таку картину поліської природи мали змогу спостерігати усі учасники зазначеного виїзду, після якого розпочато низку кримінальних проваджень.

Також, лише за ініціативи прокуратури Рівненської області невідкладно до місць понищених лісових земель, де видобували бурштин,була скерована спеціальна техніка для засипання штучно викопаних канав.

В ході обговорення даної проблеми кожен з присутніх доповів про результати проведеної роботи.

Загалом з початку 2018 року правоохоронними органами до суду скеровано 45 обвинувальних актів стосовно старателів та скупників бурштину (за ст.ст. 198 та 240 КК України), в т.ч. щодо 3 учасників організованої злочинної групи. Вилучено на території регіону 725 кг «сонячного» каміння, майже сотню мотопом заводського та кустарного виробництва, 42 одиниці транспортних засобів.

За підсумками наради працівників правоохоронних та контролюючих органів регіону зорієнтовано на вжиття невідкладних заходів до покращання ефективності боротьби із незаконними операціями з бурштином, в т.ч. надано доручення керівникам місцевих прокуратур на перевірку речових доказів (бурштину,мотопомп, транспортних засобів тощо), вилучених в ході слідства, а керівництво Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства зобов’язано забезпечити належну охорону лісових насаджень та ліквідувати незаконно викопані водні канали в лісових масивах.

Боротьба з незаконним бурштиновим промислом на території регіону триває, головною метою якої є локалізація, подальшевикорінення даного ганебного явища та відновлення природних ресурсів.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також