У місті на Рівненщині археологи знайшли старовинний посуд і невідому споруду

У ливарні ймовірно виготовляли мідновмісні або бронзові сплави, фото - УКРІНФОРМ

На Рівненщині у місті Острог під час археологічних розкопок виявили одразу кілька артефактів та підземну споруду.

Про це повідомляє Укрінформ з покликанням на керівника експедиції Інституту археології НАН України Павла Нечитайла.

Серед знахідок є частини старовинного посуду 10 століття і ливарня 17 століття. Як розповів Нечитайло, дослідження цієї місцевості триває 2 роки. Давній Острог має свої збережені культурні шари, глибина яких сягає понад 3 метри. Раніше в цій місцевості віднайшли артефакти трипільської доби, монгольські знаряддя та багато іншого.

"Зараз відбувається дослідження земельної ділянки на вул. Академічна, 4 у центрі Острога. Дослідженням займається Правобережна комплексна експедиція державного підприємства "Охоронна археологічна служба України". Дослідження цієї ділянки розпочались ще у 2022 році і тривали у 2023 році під керівництвом Віталія Окатенка. Цього року до досліджень під його керівництвом долучився також я та є керівником розкопу", – зазначив Нечитайло.

Ливарня, що датується 17 століттям, збудована з великої цегли – розмірами 31х17х7,5 сантиметрів. Це округла споруда, верхня частина якої нагадує шестипелюсткову квітку.

"Верхня частина цієї ливареньки була обмащена глиною і тут виплавляли якийсь мідновмісний сплав. Можливо, бронзу в невеликих кількостях. Із якою метою, ми ще не знаємо. Дослідження попередніх років та наші показали велику кількість шлаків у цьому місці і це, як на мене, дуже цікавий індустріальний об'єкт Острога", – зауважив археолог.

Крім того, в експедиції виявили невідому підземну споруду. Археологи визначають для чого її могли використовувати і коли вона була створена.