У МОЗ назвали професії, які підлягатимуть обов`язковій вакцинації

У Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили список професій, яких зобов'яжуть обов'язковій вакцинації. Згідно із проектом до цього переліку належатимуть: 

  • працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої освіти (у тому числі спеціальні), дошкільної, позашкільної, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;
  • співробітники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • працівники місцевих державних адміністрацій.

За словами міністра охорони здоров'я, ст. 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено, що окремі професії підлягають обов'язковій вакцинації. 

Контролювати вакцинацію серед своїх працівників будуть самі роботодавці. Якщо співробітник не уде щепелний .його мусять відсторонити від роботи. Виконання цієї вимога перевірятиме Держспоживслужба. 

Віктор Ляшко уточнив, що після підписання в МОЗ, проект рішення направлять на перевірку в Мін'юст. Після цього документ узгоджуватимуть ще місяць, тоді він буде зареєстрований та затверджений. 

До слова, медичні працівники в обов'язковий список не увійшли. За словами Віктора Ляшка, це зробили через те, що серед медпрацівників і так більш ніж 80 % щеплених, крім того відсторонення медиків може призвести до обмеженян надання медичної допомоги. 

За матеріалами РБК-Україна

 

 

Читайте також