У музеї на Рівненщині понад 5 років збирали колекцію із 20 картин, вишитих унікальною технікою (ВІДЕО)

Фото - Суспільне Рівне

У музеї на Рівненині понад 5 років збирали колекцію із 20 картин вишитих "бузком". Ця техніка була поширена на історичній Волині. Дослідниця вишивки Ольга Шустік розповіла "Суспільному", що нині в області немає жодної майстрині, яка би знала цю техніку й могла більше розповісти про її унікальність.

Ольга Шустік понад п'ять років досліджує техніку вишивання "бузком", яка була поширена на території історичної Волині, куди входить частина Рівненського Полісся. Із її слів, пошуки картин у цій техніці продовжують, щоби поповнити експонати в культурно-археологічному центрі "Пересопниця":

"Ми запитували всіх, всі їх бачили, але ніхто не знав, як вони вишиті. Як правило, це звучала фраза так: «У моєї баби вона висіла вдома»".

Картина, вишита технікою бузок, із музею в Пересопниці. Колаж - Суспільне РівнеЖінка розповіла, що разом із працівниками культурно-археологічного центру "Пересопниця" збирали вишиті картини серед жителів колишніх Костопільського, Березнівського районів і Рівненського.

Виставка картин, вишитих технікою "бузок", у Пересопниці. фото - Суспільне РівнеУ такий спосіб у музеї сформували колекцію з понад 20 картин, вишитих у техніці "бузок".

"Це єдина колекція в Україні. Жодна картина ніколи не буває однаковою, тому що кожна майстриня у свою роботу вносила щось індивідуальне. На жаль, жодної майстрині, яка знала в нас у регіоні, як це робити, ми не знайшли", — додала дослідниця Ольга Шустік.

 

Читайте також