У наступному році в Рівному планують відкрити 5 нових дитсадочків

Згідно Закону про освіту, який вийшов у вересні 2017 року, органи місцевого самоврядування повинні забезпечити місцями дітей старшого дошкільного віку, а саме 5-го року життя. На засіданні виконкому міста Рівного було зазначено, що в нашому місті ця категорія дітей охоплена дошкільною освітою на 100%.

Як розповіла заступник начальника управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради Катерина Сичик, планують відкрити ще декілька нових дошкільних закладів у місті:

«У нас розроблена програма на розвиток освіти на 2017-2020 роки, де передбачено все, що ми можемо зробити, щоб охопити дітей дошкільною освітою, а саме: НВК 1 і 37 забрати класи, які навчаються в початковій школі та зробити групи для дітей дошкільного віку; у школі № 37 відкрили три групи, а в школі №1 – одну. Є ще можливість відкрити 4 групи у 3-х дошкільних закладах, де можна відкрити додаткові групи. Це школи номер 50,7,44».

Нагадаємо, що розпочато роботи відновлення роботи дошкільного навчального закладу № 17 (вул. Соборна). Виготовляється проектно-кошторисна документація для відкриття ще одного закладу дошкільної освіти на вул. Дубенській. Це садок № 26, який повернула обласна адміністрація. Документація на облаштування розробляється, а ремонтні роботи почнуться у наступному році.

Крім того, проводиться роз’яснювальна робота серед батьків, щоб діти, яким 5 років, могли відвідувати дошкільні навчальні заклади із короткотривалим перебуванням. Це означає, що діти приходять тільки на основні заняття, але вони не сплять і не їдять. Така форма теж активно поширюється серед батьків Рівного. До слова, за 3 роки управлінню освіти вдалося залучити 561 дитину до такого відвідування садочків.

Мер Рівного Володимир Хомко зазначив:

«Управління освіти робить те, що в їх можливостях. Якщо ми дамо гроші – вони будуть робити. Найближчим часом запрацює «Вишенька» , буде здана в найближчі півроку. На вул.. Коновальця буде новий проект повністю. На Басовому куті можливість є зробити. Ще є два приватних дитячих садки - забудовники «Щасливого» готові будувати, при чому вже готові!»

Якщо все, що обіцяють буде виконано, то в Рівному ліквідується дефіцит місць для дошкільнят.
Втім, у міській раді зазначають, що є проблема з дітьми, які не є жителями Рівного. Хомко заявив, що планує робити так, як мер Тернополя: брати 1200 гривень з дитини за місяць:

«Рано чи пізно це буде і з лікарнями, і з садками і з всім іншим. Ми призвані забезпечити благами мешканців міста Рівного. Доручив Харковцю їхати до Тернополя і будемо те саме робити в Рівному. Хай всі розуміють, куди ми йдемо. Якщо бюджет буде такий самий, то все вдасться втілити у найближчі 2-3 роки».

До того ж, у Законі про освіту за 2015 рік визначено, що релігійні організації мають право створювати дошкільні навчальні заклади, а також школи при своїх конфесіях. До управління освіти Рівного зверталися вже дві конфесії, які хочуть отримати ліцензію і відкрити дошкільні навчальні заклади.

Нагадаємо, що наразі в Рівному функціонує майже 40 закладів дошкільної освіти.

Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також